Pomidor i ogórek nie w parze

Słyszałam, że nie można łączyć pomidora i ogórka w jednej sałatce. Jeśli to prawda, proszę o wytłumaczenie dlaczego. Do tej pory byłam przekonana, że jem zdrowo.

Pomidor i ogórek nie w parze

Pomidor i ogórek nie w parze


Faktycznie, chcąc w pełni korzystać z wartości odżywczej zarówno ogórka jak i pomidora nie powinniśmy łączyć tych dwóch warzyw w jednym posiłku. Ogórek (podobnie zresztą jak kabaczek, patison, dynia) zawiera enzym – askorbinazę, który utlenia (rozkłada) witaminę C, w związku z czym warzywa zawierające duże jej ilości w kontakcie z ogórkiem tracą swoją wartość odżywczą.

Takie warzywa to nie tylko pomidor, ale przede wszystkim czerwona papryka. Jest to tym bardziej niekorzystne ze względu na to, że witamina C spełnia wiele ważnych funkcji (nie tylko zwiększa naszą odporność na infekcje, ale neutralizuje wolne rodniki czy stymuluje wytwarzanie kolagenu) a jest przy jednocześnie jedną z mniej trwałych witamin, tzn. jest bardzo wrażliwa na ogrzewanie, kontakt z powietrzem, światłem i szereg innych czynników. Aby uniknąć niekorzystnej reakcji utleniania wystarczy zakwasić potrawę, ponieważ askorbinaza w środowisku kwaśnym jest nieaktywna. Jeśli więc lubi Pani połączenie ogórka i pomidora wystarczy najpierw zakwasić ogórek sokiem z cytryny lub octem, albo zastąpić ogórek zielony ogórkiem kwaszonym.

Iwona Bondaruk – dietetyk kalorynka.pl



Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 15.08.2012 (aktualizacja: 2012-08-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×