Pomidory - świeże czy gotowane, które lepsze?

Ciekawe, czy znacie odpowiedź.

pomidory.jpgSezon na pomidory już niedługo. Zanim wpadniecie w wir zakupów i obkupicie się w te pyszne warzywa - sprawdźcie w jakiej wersji są najzdrowsze i najbardziej polecane. Na pewno nie raz słyszałyście, że owoce i warzywa najlepiej spożywać na surowo niż w wersji gotowanej, gdyż podczas obróbki cieplnej zostają one pozbawione witamin i składników mineralnych. Właściwie to prawda i nic się w tej kwestii nie zmienia, jednak w przypadku pomidorów naukowcy z Harvard Medical School odkryli, że jest zupełnie inaczej.

 Zobacz także: 5 najlepszych owoców na odchudzanie

Głównym sprawcą tego zamieszania jest likopen - czerwony pigment, który odpowiada za taki a nie inny kolor pomidorów. To bardzo ważny składnik tych warzyw, który dodatkowo zapewnia ochronę przed niektórymi rodzajami raka (przede wszystkim raka prostaty i choroby serca). Okazuje się, że gotowanie tylko zwiększa stężenie tego składnika w pomidorach. Dlatego gotowane pomidory, zdaniem naukowców, uchodzą za zdrowsze. 

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard Medical School wykazały, że jeden plasterek pomidora surowego zawiera ok. 515 mikrogramów likopenu, zaś 2 łyżki koncentratu pomidorowego aż... 13,8 tys. mikrogramów likopenu, czyli wiele razy więcej niż surowe pomidory. 

Wniosek z tego nasuwa się sam - korzystajcie z gotowanych pomidorów jak największej. Stosujcie sosy, używajcie koncentratu, róbcie zupy z pomidorów! Okazuje się, że może to przynieść Wam więcej korzyści niż zajadanie się surowymi pomidorami (oczywiście, jeśli te sosy będą bez konserwantów, najlepiej domowej roboty). 

Zobacz także: 8 rzeczy przez które Twoja dieta nie działa

Źródło: MilionKobiet.pl, zeenews.india.com
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 07.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×