Dieta białkowa bezpieczna dla zdrowia?

Dużo słyszałam od znajomych na temat diety białkowej. Czy jest ona skuteczna i bezpieczna dla zdrowia?

białko

Dieta białkowa bezpieczna dla zdrowia?


Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone, dostarczane przez produkty takie jak: pełnoziarniste, ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowy makaron, ziemniaki, płatki zbożowe, strączkowe, warzywa. Białko natomiast powinno pokrywać ok 15% zapotrzebowania na energię. Jest ono głównym składnikiem budulcowym organizmu i aby mogło być wykorzystywane do tego celu musimy dostarczyć z dietą odpowiednią ilość węglowodanów.

W sytuacji dowozu nadmiaru białka jego składniki zostają nieekonomicznie zużytkowane jako składniki energetyczne lub zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, co uniemożliwia ich wykorzystanie jako budulec ważnych substancji takich jak enzymy, hormony, białka odpornościowe. Nadmiar spożywanego białka stanowi dodatkowe obciążenie dla pracy nerek i wątroby (poprzez zwiększenie powstawania związków azotowych), dlatego osobom, które cierpią na niewydolność tych narządów zaleca się ścisłe przestrzeganie norm żywieniowych.

Ponadto spożywanie zwiększonej ilości produktów białkowych takich jak mięso, wędliny, sery wiąże się często ze zwiększonym spożyciem tłuszczu. Co najważniejsze – częsty efekt diety – efekt yo-yo, co sprawia, że dieta białkowa nie przynosi efektów jako dieta odchudzająca (mimo iż doprowadza do dość szybkiego ubytku masy ciała), ponieważ celem tej diety nie jest osiągnięcie prawidłowej masy ciała, ale jej utrzymanie.



Ekspert Kalorynka.pl: Iwona Bondaruk, dietetyk

Dodał(a): Karolina Kawecka , Wtorek 26.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×