Poznaj manipulacje w fast-foodach!

Kiedy wylądujemy w restauracji fast-food wydaje nam się, że jedynym "złem" jest jakość jedzenia, które się serwuje... Okazuje się, że taka jakość nie jest jedynie wynikiem niedbalstwa, a celowym zabiegiem. Poznaj manipulacje jakie stosują fast-foody!

Poznaj manipulacje w fast-foodach!

Manipulacje w fast-foodach

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego fast-foody potrafią uzależnić? Czemu, kiedy zjemy jedną kanapkę, zaraz chcemy sięgnąć po kolejną porcję frytek lub słodki napój? Otóż dzieje się to za sprawą kilku dość prostych trików stosowanych przy produkcji śmieciowego jedzenia. Oto one!

Pozorny rozmiar XXL

Dania serwowane w restauracjach szybkiej obsługi zazwyczaj sprawiają wrażenie, że są objętościowo dość duże. Kiedy jednak weźmie się do ręki zakupioną w fast-foodzie kanapkę czuć, że jej objętość nie jest taka jak nam się wydawało. Dlaczego serwuje się napompowane bułki w dużych opakowaniach? Otóż po to, by klient miał wrażenie, że danie warte jest swojej ceny. Ot, takie małe, niewinne oszustwo. Oprócz tego, sprzedawcy w sieciowych fast-foodach szkoleni są, by zawsze sugerować duże porcje. Jeśli nie określisz wielkości posiłku zostanie Ci podany największy jaki jest dostępny, a nawet jeśli dokładnie zaznaczysz jaką chcesz porcję, sprzedawca i tak zaproponuje Ci większą, ponieważ „bardziej się opłaca!”. Ciekawostką jest, że nasze największe porcje w Stanach Zjednoczonych podawane są jako te najmniejsze...

Działanie tłuszczów nienasyconych

Wszyscy wiemy, że tłuszcze nienasycone obecne są w takich posiłkach w dużej ilości. Mało kto jednak wie, że powodować mogą stany zapalne jelita. Kiedy do tego dojdzie w organizmie powstają zakłócenia w produkcji neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, które odpowiedzialne są za kontrolowanie apetytu. Słaba jakość fast-food’owego jedzenia nie jest zatem jedynie niedbalstwem producentów, a zamierzonym wywołaniem u konsumenta zaburzeń apetytu.

Poznaj manipulacje w fast-foodach!

Syrop kukurydziany

W bułkach i przyprawach używanych w restauracjach fast-food obecny jest syrop kukurydziany. Wywołuje on szybki wzrost poziomu insuliny, co doprowadza do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi. Jakie są tego skutki? Otóż powoduje to, że momentalnie stajemy się znów głodni, odczuwamy ssanie w żołądku i mamy chęć sięgnąć po kolejną porcję śmieciowego jedzenia.

Duże ilości soli

Niezdrowe jedzenie zawiera duże ilości soli. Dlaczego? To kolejny sposób na to, by klient nie zatrzymał się na jednej porcji, ale sięgną po więcej, znacznie więcej. Duże ilości soli doprowadzają do odwodnienia naszego organizmu. Nasze ciało informuje nas o tym poprzez to, że zaczynamy odczuwać pragnienie. Będą w restauracji fast-food po co sięgniemy, gdy zachce nam się pić? Oczywiście po słodki napój z dużą ilością cukru.

Słodkie napoje

Fakt, że sprzedawane napoje mają w sobie niesamowite ilości cukru również nie jest przypadkowy. Po jego wypiciu wzrasta poziom cukru w naszej krwi. Taka sytuacja może wywołać zjawisko SSS (Sytość Sensorycznie Specyficzna), które polega na tym, że w miarę jedzenia (w tym wypadku picia) dana potrawa przestaje nam smakować i zaczynamy odczuwać ochotę na inne smaki. Spowoduje to chęć sięgnięcia po kolejną słoną kanapkę.

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 08.10.2014 (aktualizacja: 2014-10-08)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×