Produkty bezglutenowe - co każdy z nas powinien o nich wiedzieć?

Dieta bezglutenowa jest ostatnio bardzo popularna. Dostępność produktów, które nie zawierają glutenu jest coraz większa. Są jednak rzeczy, których nadal o nich nie wiemy. Oto kilka z nich.

produkty bezglutenowe.jpg

Produkty bezglutenowe - co każdy z nas powinien o nich wiedzieć?

Bezglutenowe odżywianie stało się w ostatnim czasie bardzo popularne. Staramy się zwracać coraz większą uwagę na to co jemy i czy zawiera to słynny gluten. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom na sklepowych pułkach pojawia się zatem coraz więcej bezglutenowych produktów.

"Bezglutenowe" naprawdę oznacza bez glutenu?

Często producenci naużywają naszego zaufania, co do etykiet na produktach. Prawo jednak pozwala umieścić na produkcie znaczek "bezglutenowe" w przypadku, gdy zawiera on mniej niż 20 ppm glutenu, czyli jedynie  0,002 procent, co jest dawką w zupełności bezpieczną dla osób chorujących na celiakię oraz uczulonych na gluten.

Zatem Ci, którzy do tej pory mieli wątpliwości, mogą je rozwiać. Jeżeli producent przestrzega przepisów prawa produkt, który jest oznaczony jako bezglutenowy, naprawdę takim jest.  

produkty bezglutenowe2.jpg

Czytaj skład - nie ufaj etykietom "bez glutenu"

Gluten nie jest sam

Jedną z cywilizacyjnych chorób naszego społeczeństwa jest alergia. Dotyczy ona oczywiście także glutenu. Reakcje alergiczne nie są jednak wywołane jedynie glutenem. Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Columbia University, dowodzą, że celiakię mogą wywoływać także różne inne rodzaje białek i trzeba o tym pamiętać. Wyeliminowanie jedynie glutenu może nie okazać się skuteczne. Badania w tym kierunku są nadal prowadzone, ale już w tym momencie rzucają nowe światło na tę chorobę. 

Zobacz też: BEZGLUTENOWE ŚNIADANIE DO PRACY 

Bezglutenowe wcale nie musi być zdrowe

Z racji tego, że dieta i produkty, które nie zawierają glutenu stały się ostatnio bardzo popularne, coraz więcej producentów oraz sieci fast-food ma w swojej ofercie jedzenie, które nosi znamienną etykietę "bez glutenu". Jednak to, że zjemy bezglutenowe chipsy, hamburgera, czy ciastka wcale nie oznacza, że jemy zdrowo.

Oczywiście dobrze, że osoby, które wcześniej ze względu na uczulenie miały bardzo okrojoną listę produktów, po które mogły sięgać, teraz mogą pozwolić sobie na więcej. Jednak walcząc o szczupłą sylwetkę i zdrowie pamiętajmy o tym, że śmieciowe jedzenie pozostaje śmieciowym jedzeniem, niezależnie od tego, czy zawiera gluten czy też nie.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 11.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
no niestety - alergia na gluten, celiakia, nietolerancja - wszystko wrzucone do jednego wora i nie wiadomo o co chodzi...
co do produktów bezglutenowych to niestety to prawda, że większość gotowych produktów jest wytwarza z oczyszczonej mąki bez wartości, a do tego ma masę chemii w składzie - mam nadzieję, że wreszcie przyjdzie moda na bezglutenowe, ale jednocześnie zdrowe i nieprzetworzone jedzenie :)
Dodano: 2015-09-13 13:09:49 Zgłoś nadużycie
Anonim
Kolejny artykuł nieuka, co alergię na gluten i celiakię traktuje jak synonimy
Dodano: 2015-03-12 07:13:01 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×