Przewaga miodu nad cukrem

Nie jesteś w stanie zrezygnować ze słodzonej herbaty, czy czarnej kawy bez cukru? Nawet jeśli wiesz, że tak byłoby zdrowiej nie potrafisz sobie odmówić tej przyjemności. Ale zamiast cukru można użyć miodu - posłodzi a przy okazji jest bardzo zdrowy.

Przewaga miodu nad cukrem

Przewaga miodu nad cukrem

Miód jest równie kaloryczny jak cukier (tylko kilka kalorii mniej w łyżeczce), ale nie wywołuje nadwagi! Podczas gdy cukier składa sie w 99% z sacharozy i dostarcza tylko pustych kalorii, miód zawiera tylko 10% sacharozy, a przy okazji jest bogaty w wiele innych składników. Miód zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C i K oraz zawiera żelazo, kobalt i magnez. Co więcej ma właściwości bakteriobójcze. Ma inny smak, co na pewno odczujesz jeżeli posłodzisz swoją kawę miodem a nie cukrem, ale jest bardzo słodki - słodszy niż cukier. Miód jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem, a cukier jest produktem otrzymywanym z buraków cukrowych czy trzciny cukrowej (cukier brązowy). Miodem możesz słodzić potrawy dla siebie i dla dzieci - skorzysta na tym ich organizm, a cukier może doprowadzić je tylko do nadwagi. Chyba więc czas przekonać się do miodu na co dzień.


Przeczytaj również:

Dieta winna 

Pij z głową 

Dobierz odpowiednią poduszkę 

Dodał(a): Ewa Nenko , Sobota 07.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
teni
koktajl ze świeżych owoców słodzony miodem jest przepyszny!
Dodano: 2012-07-09 18:35:51 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×