Smażone potrawy bardziej kaloryczne?

Bardzo lubię smażone potrawy. Czy muszę z nich rezygnować, aby schudnąć. Czy jedzenie smażonych potraw zawsze wiąże się z przybieraniem na wadze?

Smażone potrawy

Podczas diety odchudzającej zaleca się ograniczenie smażenia tradycyjnymi metodami (z użyciem tłuszczu) na korzyść innych technik kulinarnych, które w porównaniu ze smażeniem znacznie obniżają kaloryczność potraw. Nie znaczy to jednak, że trzeba z niego całkowicie rezygnować. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na smażoną tradycyjnie potrawę, jednak wtedy należy zachować umiar w spożywanej ilości i możliwie ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez potrawę. Można to zrobić poprzez: wlewanie oleju/oliwy na dobrze rozgrzaną patelnię, rozpoczęcie smażenia od dobrze rozgrzanego tłuszczu oraz w miarę możliwości odsączanie nadmiaru tłuszczu w gotowym produkcie przy użyciu papieru kuchennego. Dobrą alternatywą dla tradycyjnego smażenia może się tu okazać smażenie na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

Ekspert Kalorynka.pl: Iwona Bondaruk,dietetyk

Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 25.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Marchewa
Odsączanie tłuszczu nie wiele daje, najlepiej zakupić sobie jakieś urządzenie do gotowania na parze, ja postawiłam na wolnowar Crock-Pot. Jedzenie jest dużo smaczniejsze. Ciekawe pomysły często są na ich FB http://facebook.com/crockpotpolska
Dodano: 2013-01-29 13:48:41 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×