Solić czy nie solić?

Jedni zachęcają do solenia, inni są zagorzałymi przeciwnikami soli. Jak wpływa na organizm sól i czy naprawdę trzeba z niej całkowicie zrezygnować?

Solić czy nie solić?

Solić czy nie solić?

Nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, wręcz stwarza zagrożenie dla zdrowia, jednak nie należy jej całkowicie eliminować ze swojego menu. Sól jest bogata w mikroelementy – magnez, potas, wapń, żelazo, chlor, fosfor, cynk, mangan, selen, które są potrzebne do prawidłowego działania naszego organizmu. Sód zawarty w soli odgrywa rolę podczas skurczów mięśni, stymulacji nerwów czy właściwego funkcjonowania nadnerczy. Chlorek wspomaga produkcję kwasów niezbędnych do trawienia białka oraz jest niezbędny do właściwego funkcjonowania i wzrostu komórek mózgu. 

Niestety sól kuchenna jest mocno przetworzona przez co traci zarówno magnez, jak i minerały, co więcej producenci stosują chemiczne substancje wybielające. Dużo lepszą alternatywą dla soli kuchennej będzie sól morska. Jest ona suszona bez użycia chemikaliów, znajdziemy w niej naturalny jod oraz wysoką zawartość składników mineralnych nie przetworzonych. Można ją również stosować w kąpieli – wzmacnia i ujędrnia skórę oraz zapobiega nadmiernemu jej wysuszaniu.


"> Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również: 

Trzymaj cukier w ryzach 

Przewaga miodu nad cukrem 

Pij z głową 


Dodał(a): Ewa Nenko , Czwartek 19.07.2012 (aktualizacja: 2012-08-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Anonim
jak najbardziej -nie solić!
Dodano: 2012-09-12 14:51:51 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×