Surowe ziarna kakaowca - poznaj ich niezwykłe właściwości

Ziarna kakaowca nadają się nie tylko do tego, by zrobić z nich czekoladę. Okazuje się, że w surowej formie mają naprawdę niezwykłe właściwości, zobaczcie.

ziarna kakaowca.jpg

Surowe ziarna kakaowca - poznaj ich niezwykłe właściwości

 

Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pewne składniki nadają się nie tylko od razu do przetworzenia, ale same w sobie posiadają bardzo wiele dobrych i cennych właściwości. 

Jednym z takich produktów są surowe ziarna kakaowca. Okazuje się, że właśnie w takiej formie mają naprawdę dużo bardzo dobrych składników, które mogą być dla nas korzystne. Zatem może zamiast sięgać od razu po czekoladę lub kakao, warto sięgnąć po produkt, z którego są one zrobione. Dlaczego?

Zobacz też: NAUKOWCY OPRACOWALI CZEKOLADĘ, KTÓRA ODMŁADZA SKÓRĘ NAWET O 20 LAT? 

Surowe ziarna kakaowca zawierają najwięcej magnezu ze wszystkich dostępnych produktów spożywczych. W swoim składzie mają takie minerały, jak wapń, cynk, żelazo, potas oraz siarkę, która pomaga chronić wątrobę, a nawet wspomaga jej odbudowę. 

 

Duża ilość wymienionego wcześniej żelaza sprawia, że ziarna kakaowca są produktem zalecanym osobom cierpiącym na anemię.  

Ziarna kakaowca są także dobrym antydepresantem, gdyż mają w swoim składzie serotoninę, a także zwiększają produkcję endorfin. Oprócz tego obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych.

Zobacz też: CZEKOLADA? TAK! ALE Z UMIAREM 

To jednak nie są wszystkie pozytywne właściwości surowych ziaren kakaowca. Mają one w sobie flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, działają także przeciwzapalnie i chronią przed różnymi wirusami. Są również dobrym środkiem przeciwalergicznym. 

Jedliście kiedyś surowe ziarna kakaowca?

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com

Dodał(a): Paulina Lęcznar , Poniedziałek 27.04.2015 (aktualizacja: 2015-04-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×