Takie połączenia niszczą Twoje zdrowie!

Sałatka grecka jest jedną z ulubionych, herbata z cytryną najlepiej rozgrzewa, a jak jajko sadzone to najlepiej ziemniakami. Okazuje się, że takie połączenia mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Takie połączenia niszczą Twoje zdrowie!

Takie połączenia niszczą Twoje zdrowie!


Pewnie każdy z nas przygotowując sałatkę czy inne potrawy, wcale nie myśli o tym, czy odpowiednio dobrał składniki i napój. Najważniejsze, że dobrze smakuje. Okazuje się, że pewnych połączeń powinniśmy unikać, abyśmy nie mieli w przyszłości kłopotów ze zdrowiem.


Oto łączenia, których powinniśmy się strzec:


Pomidor z ogórkiem

Takie apetyczne połączenie jest najczęstszym błędem przy przygotowywaniu posiłków.  Ogórek zawiera askorbinazę- który utlenia witaminę C.

Ziemniaki z jajkiem

Ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie zawartego w jajkach żelaza oraz wapnia.

Mleko i razowe dodatki

Włókna razowe zawarte choćby w płatkach, utrudniają wchłanianie nabiału.

Kawa z mlekiem

Po wypiciu takiej mieszanki pokarm zalega w żołądku, ponieważ zawarte w kawie kwasy reagują na białko.

Herbata z cytryną

Glin zawarty w herbacie odpowiedzialny jest za chorobę Alzheimera. Sam napar można pić do woli., natomiast w połączeniu z cytryną zmienia glin w cytrynian glinu, który jest przyswajalny przez nasz organizm.

Ser z mięsem

Fosforan zawarty w serze, ogranicza wchłanianie cynku z mięsa.

Grzyby z alkoholem

Białko znajdujące się w grzybach staje się niestrawne w połączeniu z alkoholem, co powoduje dolegliwości trawienne.

Pomidory z twarożkiem

Kwasy, które znajdują się w pomidorach, łączą się z wapniem w białym twarożku. Częsta spożywana taka mieszanka, może powodować w przyszłości choroby stawów.

Ciasto drożdżowe i herbata

Znajdujące się w herbacie garbniki, które odpowiedzialne są za jej gorzkawy smak ograniczają wchłanianie minerałów (m.in. białek, żelaza, magnezu),a przede wszystkim niszczą witaminę B1 zawartą w cieście.

Czerwone mięso z winem

Czerwone mięso jest bogate w żelazo, ale alkohol zawiera garbniki, które skutecznie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka.

Warzywa z alkoholem

Witamina B1, która jest składnikiem warzyw, w połączeniu z alkoholem jest nieprzyswajalna przez nasz organizm.

Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock





Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Piątek 17.05.2013 (aktualizacja: 2013-05-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×