Truskawki - dlaczego warto po nie sięgać?

Powoli wkraczamy w sezon truskawkowy. Zobacz, czemu nie warto żałować sobie tych pysznych owoców!

truskawki.jpg

Truskawki są owocami, które powstały ze skrzyżowania dwóch różnych rodzajów poziomek. Na ich pyszny smak czekamy przez wiele miesięcy, jednak wraz z wiosną i początkiem lata, dojrzałe truskawki można znaleźć już w sklepach i na targach. Po te owoce warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne. Jakie?



Pomagają na serce
W truskawkach znajdziemy antocyjany, które korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Dzięki częstemu jedzeniu truskawek latem, możesz nawet uniknąć zawału!

Dostarczają wielu witamin
W tych owocach znajdziemy witaminy C, A, kompleks witamin z grupy B oraz magnez, fosfor, błonnik i wapń! 

Pomogą w walce z przebarwieniami skóry 
W truskawkach znajduje się cenny enzym - bromelina, która pomaga w walce z przebarwieniami skóry, korzystnie wpływa również na wszelkie stany zapalne organizmu, a według niektórych, nawet... odchudza. 

Nie mają wielu kalorii

Truskawki są pyszną i zdrową przekąską, po której nie musimy mieć wyrzutów sumienia. W 100 g znajduje się bowiem jedynie 35 kcal. 

Zobacz też: Przepis na czekoladowe babeczki z truskawkami

zdjęcie: Thinkstock

Dodał(a): Blanka Kaczmarek , Środa 11.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×