Tych produktów nie powinnaś łączyć w swojej diecie

Bardzo często mamy błędne wyobrażenie o produktach, które uwielbiamy i stosujemy na co dzień. Zobacz, jakich artykułów spożywczych nie łączyć, żeby zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze.

produkty.jpg

Zastanów się, zanim połączysz ogórka  z pomidorem!


Jak się okazuje niezwykle ważne jest komponowanie posiłków. Wiele smakowicie połączonych potraw może być szkodliwych dla twojego organizmu. Przedstawiamy listę popularnych niezdrowych połączeń:

1. Herbata z cytryną - może doprowadzić do Alzheimera. Znajdujący się w herbacie glin w połączeniu z sokiem z cytryny tworzy cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i tym samym zwiększyć ryzyko zachorowania.

2. Pomidor z ogórkiem - pomidor zawiera cenną witaminę C, która zostaje zlikwidowana przez ogórka. Taka sama sytuacja powstaje przy łączeniu ogórka z papryką, cebulą, pietruszką czy sałatą.

3. Mięso z czerwonym winem - ten alkohol powstrzymuje wchłanianie żelaza. Wino zawiera garbniki wyczuwane na języku jako cierpkie i ściągające, które nie dopuszczają żelaza do organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest wypicie wody niegazowanej lub herbaty ziołowej ok. 2 godziny po zjedzeniu mięsa.

4. Nabiał z kawą - zawarty w kawie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem w nabiale i w ten sposób, tworzy szczawiany. Te odkładają się w organizmie jako kamienie w drogach moczowych.

5. Twaróg z pomidorem - silnie działające kwasy zawarte w pomidorach mogą podrażnić błonę śluzową żołądka. Kwasy łączą się z wapniem zawartym w białym serze, po czym w postaci nierozpuszczalnych kryształków odkładają się w stawach i powodują ból podczas poruszania się.

Zmień swoją dietę na dobre!

Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Shutterstock



Dodał(a): Justyna Nowosielecka , Poniedziałek 22.09.2014 (aktualizacja: 2014-09-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×