Uważaj na białe pieczywo

Ciepłe i pachnące pieczywo każdego ranka kusi nas w piekarniach. Jednak nie każde z nich jest zdrowe i korzystne dla naszej figury. Poznaj rodzaje chleba i bułeczek, które pomogą Ci w odchudzaniu, oraz takie, które bardzo szybko idą... w kobiece biodra!

Uważaj na białe pieczywo

Uważaj na białe pieczywo



Chrupiące i pięknie pachnące bułeczki z masełkiem i wędliną na śniadanie? Stop! Podczas przygotowywania posiłków, powinnaś zwrócić uwagę, jakie dokładnie pieczywo znajdzie się na stole podczas śniadania czy kolacji. Nie każdy jego rodzaj jest zdrowy i wpływa korzystnie na trawienie.

Jeżeli jesteś prawdziwą fanką białego pieczywa i nie wyobrażasz sobie śniadania czy kolacji bez niego, czas zastanowić się, czy faktycznie warto jeść coś, co jest znacznie mniej zdrowe, za to o wiele bardziej kaloryczne, niż ciemne, pełnoziarniste pieczywo.

Kliknij i dowiedz się, jakie po jakie zdrowe przekąski powinnaś sięgnąć między posiłkami!

Białe pieczywo
ma znacznie mniej błonnika, niż ciemne. A to właśnie dzięki regularnym spożywaniu produktów z błonnikiem, możemy cieszyć się szczupłą figurą oraz dobrym trawieniem. Ciemne pieczywo zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Wszystko dzięki temu, że mąka, z której jest produkowane, nie ma usuwanych podczas mielenia zewnętrznych osłonek ziarna.  Po ciemne pieczywo powinny sięgać często osoby zmagające się z problemem zaparć oraz wysokim cholesterolem.

Kolejną wadą białego pieczywa jest jego krótka przydatność do spożycia. Już nawet następnego dnia po zakupie chleb zaczyna wysychać oraz kruszyć się podczas krojenia. Z kolei chleb żytni czy słonecznikowy, jest w stanie zachować swoją świeżość nawet przez 7 dni.

Kliknij i poznaj regulujące działanie błonnika!

Uważaj na białe pieczywo

Uważaj na białe pieczywo




Ile kalorii ma pieczywo?

- bułka kajzerka - ok. 140 kcal

- bułka maślana - ok. 180 kcal

- bułka pszenna - ok. 170 kcal

- bagietka - ok 300 kcal

- chleb pszenny - ok. 75 kcal w jednej kromce

- chleb słonecznikowy - ok. 68 kcal w jednej kromce

- chleb wiejski - ok. 70 kcal w jednej kromce

- chleb pełnoziarnisty wiejski - ok. 58 kcal w jednej kromce

- chleb razowy na miodzie - ok. 59 kcal w jednej kromce

Kliknij i przekonaj się, ile tak naprawdę kalorii ma alkohol!

Uważaj na białe pieczywo

Uważaj na białe pieczywo


Białe pieczywo produkowane jest z wysoko przetworzonej mąki. Krótko mówiąc - podczas pieczenia pozbawione zostaje ono jakichkolwiek właściwości odżywczych. To właśnie ten rodzaj pieczywa sprawia, że od razu po posiłku czujemy się niezwykle syte, a wręcz przejedzone czy mówiąc prościej - zapchane - jedzeniem. Jednak wystarczy 30 minut, aby pohamowany głód powrócił. Wszystko przez to, że białe pieczywo naprawdę szybko trawi się w organizmie.

Kliknij i przekonaj się, jak prawidłowo wybrać zdrowy chleb!

Tym samym bardzo łatwo jest wpaść w pułapkę ciągłego podjadania. I na pocieszenie - tak naprawdę nie ma w tym za wiele naszej winy. Przygotowujemy kolejne posiłki, ponieważ naprawdę czujemy się głodne, nawet pomimo zjedzenia sytego śniadania czy podwieczorku. A wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, aby problem zniknął na dobre.






Tekst: Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk

Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock


Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Czwartek 11.10.2012 (aktualizacja: 2012-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dariaewaagata
Wyeliminowałam białe pieczywo ze swojej diety totalnie. Ciemne też ma kalorie, wiadomo, ale bardzo dobre i o wiele lepszych właściwościach.
Dodano: 2013-02-10 16:53:57 Zgłoś nadużycie
Lighter
biała mąka jest tak wyłuskana że nie ma żadnych wartości
Dodano: 2012-12-17 07:59:55 Zgłoś nadużycie
irenka1
nie jem bialych bulek w ogole
tylko chleb z ziarnami ,CZASAMI bulke z ziarnami:)
pozdrawiam
Dodano: 2012-10-13 06:30:22 Zgłoś nadużycie
Anonim
2 lata temu przerzuciłam się z białego pieczywa na żytnie i jestem bardzo zadowolona;)))
Dodano: 2012-10-11 09:31:59 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Jak wybrać zdrowy chleb?

    Jak wybrać zdrowy chleb?

    Chleb - dostaniemy go w każdym sklepie spożywczym. W wielu domach jest podstawowym elementem śniadań i kolacji. Jak wybrać najlepszy dla naszego zdrowia? czytaj więcej

  • Słodki pudding chlebowy

    pudding chlebowy

    Pudding chlebowy to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Nie ma potrzeby, by wyrzucać jedzenie, tylko w bardzo prosty sposób można przygotować coś pysznego. czytaj więcej