Warzywo dnia: cukinia

Jej delikatny smak każdemu przypadnie do gustu, można dodawać ją do wielu potraw, a na dodatek pełna wartości odżywczych. Po prostu: samo zdrowie!

Warzywo dnia: cukinia

Warzywo dnia: cukinia


Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej i zachodnich rejonów Indii.

Jest warzywem lekkostrawnym , przez co korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ma niską wartość kaloryczną ( w 100g jest tylko 15-16kcal!) przez co jest doskonałym urozmaiceniem posiłków dla dbających o linię. Jest również cennym źródłem witamin i minerałów. Bogata jest w witaminy: B1.B2, C, PP oraz karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Posiada sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo i magnez, co jest szczególnie ważne w lecie, gdy tracimy je wskutek pocenia. Pomaga także przy ,,odtruciu’’ organizmu, ponieważ zawiera substancje odkwaszające i nie kumuluje metali ciężkich. Szczególnie zalecana jest dla osób, którzy jedzą dużo cytrusów.

Warzywo dnia: cukinia

Warzywo dnia: cukinia



W Polsce warzywo jest łatwo dostępne. Dostaniemy je na bazarze oraz w sklepach. Możemy także pokusić się o uprawę cukinii we własnym ogrodzie, ponieważ jest jednym z najmniej wymagających warzyw.

Cukinia jest wszechstronna w letnim menu. Możemy jeść na surowo, smażyć, piec, więc w czasie letnich upałów warto wzbogacić o nią nasze menu.

Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock


Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Środa 22.05.2013 (aktualizacja: 2013-05-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×