Warzywo dnia: cykoria

Nie każdy o niej słyszał, i nie wszędzie możemy ją dostać. A szkoda! Cykoria jest skarbnicą witamin i minerałów, a jej właściwości lecznicze wykorzystuje się do dziś.

Warzywo dnia: cykoria

Warzywo dnia: cykoria

Cykoria uprawiana jest w Europie, wschodniej Azji i Rosji. Zawiera witaminę C, A oraz niewielkie ilości witaminy B. Jednak najbardziej ceniona jest za jej składniki mineralne, które mają znaczny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Zawarty w niej magnez, potas oraz żelazo działają ujędrniająco na skórę oraz działają dobroczynnie na kobiety karmiące piersią.

Wykorzystuje się ją również przy leczeniu choroby nerek, ponieważ działa moczopędnie. Warzywo to jest bogatym źródłem inuliny, która stymuluje rozwój bakterii probiotycznych. Jest doskonałym uzupełnieniem codziennych posiłków, ponieważ zmniejsza wchłanianie tłuszczu, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie

Cykoria korzystnie wpływa na bezsenność, odbudowę błon komórkowych, wzmacnia naszą skórę i włosy, a także zapobiega powstawaniu zmarszczek. Stosuje się ją także w leczeniu łuszczycy i trądziku.

Warzywo dnia: cykoria

Warzywo dnia: cykoria


Przy zakupie cykorii powinniśmy być ostrożni i wybierać te warzywa, których liście są ściśle zwinięte oraz żeby były pozbawione brązowych przebarwień, które świadczą, że nie jest pierwszej świeżości.

Ze względu jednak na jej dość gorzkawy smak, nie każdy za nią przepada, ale ze względu na jej właściwości powinniśmy uwzględniać ją w naszych codziennych posiłkach.

Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock

Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Poniedziałek 03.06.2013 (aktualizacja: 2013-06-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×