Warzywo dnia: papryka czerwona

To czerwona warzywo, które trafiło do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, to istna bomba witaminowa. Sprawdź i dowiedz się więcej, co kryje w sobie papryka!

Warzywo dnia: papryka czerwona

Warzywo dnia: papryka czerwona

Ojczyzną papryki jest Europa Środkowa. Obecnie uprawą papryki zajmuję się Grecja, Hiszpania i Węgry, które są uznawane za stolicę papryki. To właśnie tam dodaje się ją do każdej możliwej potrawy.  
Jest używa praktycznie w każdej kuchni świata. Doskonale smakuje odpowiednio przyrządzona, jako dodatek do potraw, ale także jako surowa przekąska. Wartość energetyczna tego warzywa to zaledwie 28kcal w 100gramach!

Papryka jest bogata w witaminę C, A i E oraz beta karoten. Polifenole w niej zawarte usuwają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przez chorobami układu krążenia.

Warzywo dnia: papryka czerwona

Warzywo dnia: papryka czerwona





Papryka wpływa również na nasze samopoczucie i kondycję, a także wzmacnia odporność. Spożywanie jej zapewnia nam piękną cerę o ładnym kolorycie, a dla osób, które mają kruche naczynka krwionośne jest nieoceniona dzięki zawartości rutyny. Wskazane jest, aby spożywać ją przez cały rok.


Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock



Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Piątek 28.06.2013 (aktualizacja: 2013-06-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×