Warzywo dnia: szpinak

Odpowiednio przygotowany to prawdziwy rarytas nie tylko dla podniebienia, ale także dla zdrowia!

Warzywo dnia: szpinak

Warzywo dnia: szpinak


Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa. Niestety niewiele osób za nim przepada, ze względu na specyficzny smak i wygląd. Nie można mu jednak odmówić właściwości odżywczych i leczniczych. Możemy kupić mrożony, który ma mniej właściwości lub świeże liście i dodawać do wszelkiego rodzaju sałat, kanapek czy koktajli.

Liście są skarbnicą biopierwiastków: żelaza (które jest bardzo łatwo przyswajalne), wapnia, potasu, jodu i magnezu.  Bogaty jest również w witaminy : A, B1,B2, C i PP, posiada właściwości antynowotworowe, doskonale wpływa na trawienie a także zmniejsza ryzyko zaniku mięśni.Liście ugotowane w oleju nadadzą się na okład na wszelkiego rodzaju opryszczki i oparzenia.

Kliknij i zobacz przepisy na potrawy ze szpinakiem!

Warzywo dnia: szpinak

Warzywo dnia: szpinak


Warzywo jest nisko kaloryczne: w 100gramach szpinaku jest tylko 30 kcal!


Niestety nie każdy może korzystać do woli z tego przysmaku. Spożywanie szpinaku w dużych ilościach nie jest wskazane dla osób, którzy cierpią na schorzenia nerek, przewodu układu pokarmowego, reumatyzm a także z chora wątroba, bowiem szpinak zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego, który może być dla nich szkodliwy.

Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock



Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Piątek 24.05.2013 (aktualizacja: 2013-05-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×