Warzywo sezonowe: kalafior

Kalafior jest niezwykle cennym warzywem ze względu na swe walory dietetyczne. Ta bogata w liczne wartości odżywcze roślina, podobno została sprowadzona do Polski przez królową Bonę Sforza.

warzywo sezonowe

Kalafior zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Co więcej, kalafior jest bogaty w sulforan, który pobudza enzymy zwalczające raka. Aby uniknąć przykrego zapachu kalafiora oraz zatrzymać wartości odżywcze oraz kruchość warzywa, należy zminimalizować czas jego gotowania. Dodanie odrobiny soku z cytryny pomoże Ci zapobiec odbarwieniu warzywa.

Rada: łodyga i liście kalafiora również są jadalne, można je wykorzystać do przyrządzenia zupy kalafiorowej.

 Źródło: healthyfood.co.nz

Przeczytaj również:

Idealne przekąski na wiosnę

Moc sezonu: wiosna

Cała prawda o kiełkach


Dodał(a): Karolina Kawecka , Piątek 22.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
irenka1
ja nie za bardzo
mam problemy potem z jelitami-wzdecia i takie tam hihihihhi
Dodano: 2012-06-23 08:13:40 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
uwielbiam kalafiora :)
Dodano: 2012-06-22 19:52:13 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×