Wino - na zdrowie!

Wznosisz toast lampką czerwonego wina za swoje zdrowie lub topisz w kieliszku swoje problemy? Wino i zdrowie - czy jest to możliwe? Sprawdź przed czym chronisz się pijąc wino w odpowiednich dawkach.

Wino - na zdrowie!

Wino - na zdrowie!

Do tej pory wino było traktowane na równi z napojami wysokoprocentowymi, jednak działanie tego alkoholu w odpowiedniej dawce może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm, lecz nie zapomnijmy przy tym, że nadmierna dawka szkodzi tak samo jak inne alkohole.

Jak wiemy, Francuzi odżywiają się niezbyt prawidłowo i nie warto ich naśladować. Ich dieta zawiera wiele tłuszczy i cukrów, które występują w deserach, sosach, serach, a mimo to we Francji odnotowuje się o wiele mniej zawałów serca niż w Ameryce. Bez wątpienia najsilniejszą bronią tego kraju jest wino spożywane do obiadów, oczywiście w odpowiednich dawkach. Pomaga ono w walce z chorobami układu krążenia i zapobiega chorobom serca. Francja, Grecja, Gruzja czy Włochy spożywają dość dużą ilość wina, a u kobiet z tych państw zauważono dość niski procent zachorowań na raka piersi.

Dlaczego akurat wino posiada tą leczniczą i wyjątkową moc?

Już dziś wiemy, że występują w tym napoju składniki antyoksydacyjne. Zawarte w winie flawonoidy posiadają właściwości przeciwdziałające procesom utleniania, natomiast antyoksydanty przeciwdziałają  szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dostatecznym ich źródłem jest witamina C i E zawarta w świeżych owocach i warzywach, jednak przeciwutleniacze zawarte w winie, szczególnie czerwonym, mają znacznie silniejsze i dłuższe działanie. Antyoksydanty są substancjami nietrwałymi i szybko ulegają rozkładowi, lecz te zawarte w winie są trwalsze od tych, które znajdują się w warzywach i owocach.

Oszacowano, że dwie szklanki czerwonego wina dziennie podnosi poziom flawonoidów w diecie o 40% oraz pozytywnie wpływa na nasz organizm, lecz nie przekraczajmy tej granicy.

Wino - na zdrowie!

Wino - na zdrowie!

Ogólne zalety spożywania wina

Picie wina zmniejsza wystąpienie chorób wieńcowych, obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa dobry cholesterol. Wino może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka, spowalnia rozwój występowania chorób neurologicznych takich jak Parkinson czy Alzheimer, zapobiega również pojawieniu się kamieni nerkowych, a także zmniejsza wysokie ciśnienie krwi u niektórych ludzi, co prowadzi do obniżenia napięcia, stresu i pomaga usnąć. Wino pozwala obniżyć apetyt, przyśpieszyć metabolizm, jak też przeciwdziała miażdżycy i pozytywnie wpływa na Twoją wątrobę.

Zalety picia wina są znane naukowcom, jednak nie występują powszechnie w społecznej świadomości. Nie chodzi tu oczywiście o namawianie do picia wina, ani o to, by propagować ten zwyczaj. Alkohol w nadmiarze jest zły, a przekraczając zalecaną dawkę wina niszczysz wszystkie pozytywne efekty. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Ania Twarowska , Poniedziałek 09.12.2013 (aktualizacja: 2013-12-09)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
margo19776
Właśnie w lampce wina topie swoje problemy miłosne...
Dodano: 2013-12-09 19:18:15 Zgłoś nadużycie