Właściwości mało popularnych olejów

Oprócz tradycyjnej oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego, na rynku jest dostępnych wiele rodzajów innych, mniej znanych olejów! Sprawdź, co je wyróżnia!

oleje.jpg

Olej z pestek winogron

Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, zmniejsza niedoskonałości skóry, poprawia jej elastyczność oraz wzmacnia włosy. Dzięki temu, że jest źródłem witaminy K, poprawia krzepliwość krwi.
Olej z pestek winogron znajdzie swoje zastosowanie w przygotowaniu większości dań, ale trzeba pamiętać o tym, że nie nadaje się do smażenia.

Olej pszeniczny

Olej z kiełków pszenicy zmniejsza trądzik, poprawia wygląd i koloryt skóry, a to wszystko dzięki zawartości witaminy E. Najlepiej wykorzystywać go jako dodatek do surówek i sałatek.

Zobacz też: Jak sprawdzić, czy kupiłaś dobry olej arganowy?

Olej z czarnuszki

Wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. wspomaga narząd wzroku, ma działanie przeciwzapalne czy redukuje poziom cholesterolu.
To źródło witaminy E i A, biotyny, steroli, mikroelementów oraz kwasów nienasyconych omega-6. Ten olej także wygładza i uelastycznia skórę, nawilża ją i przyspiesza gojenie ran.
Możesz spożywać go bezpośrednio, dodawać do sałatek i wzbogacać aromat twarogów czy jogurtów.

Olej kukurydziany

Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, witaminy E oraz kwasu palmitynowego. Ten olej zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, reguluje poziom cholesterolu HDL oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Idealnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i na zimno, do sałatek.

Foto: Thinkstock
Zobacz także:






Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Wtorek 10.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Egzotyczne oleje są super. Każda sałatka inaczej smakuje z nimi. Ostatnio odkryłam oleje świata z oleofarm i jestem nimi zachwycona http://oleofarm24.pl/pol_m_Oleje-swiata-172.html
Dodano: 2016-05-31 21:21:20 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×