Właściwości mrożonych owoców

Mrożąc owoce możesz zatrzymać ich wartości odżywcze na dłużej. Dzięki mrożeniu nawet w środku zimy, możesz sobie pozwolić na witaminową bombę owocową!

Właściwości mrożonych owoców

Właściwości mrożonych owoców

Mrożone owoce mają niemal takie same właściwości jak świeże. Dlatego warto teraz w sezonie letnim pomyśleć już o zimie i jeśli tylko posiadasz dużą zamrażarkę, to wystarczą tylko chęci, i będziesz miała wszystkie witaminy pod ręka nawet w siarczyste mrozy. Mrożenie pozwala zachować kolor, konsystencję i wartości odżywcze. Prawie wszystkie owoce przed zamrożeniem wystarczy umyć, przygotować (na przykład usunąć szypułki) i zamrozić. Mrożenie pozwala zachować witaminy zawarte w owocach, a przy okazji hamuje proces namnażania drobnoustrojów.

Do mrożenia wybieraj owoce dojrzałe i nieuszkodzone oraz specjalnie do tego przeznaczone woreczki do mrożenia i odpowiednie pojemniki, które nie pozwolą przeniknąć do środka niepożądanym zapachom. Tuż przed spożyciem należy rozmrażać owoce w lodówce, dzięki temu zapobiegniemy utracie witaminy C oraz spowolnimy proces namnażania drobnoustrojów. Temperatura w zamrażarce to minimum -18 stopni C, i pamiętaj -  nie wkładaj do niej ciepłych ani gorących produktów oraz nie zamrażaj ponownie już raz rozmrożonych owoców. Możesz przechowywać świeżo mrożone owoce nawet 24 miesiące. 


Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również: 

Pomarańczowe doładowanie 

Moc sezonu: wiosna 

Nie daj się nabrać na wędlinę 

Dodał(a): Ewa Nenko , Środa 18.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Lena82
Uwielbiaw owoce - to cudownie ze w srodku zimy mozna sobie zrobic deser ze swiezych (mrozonych) owocow! Którym witaminki nie uciekaja :)
Dodano: 2012-07-26 21:28:29 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
uwielbiam truskawki, zawsze kiedy jest sezon to je mrożę, w zimie kiedy jest mały wybór owoców są idealne
Dodano: 2012-07-18 20:07:31 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×