Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po awokado

Kilka ciekawostek zebranych w jednym miejscu.

awokado-jak-jesc.jpgAwokado, zwane także smaczliwką, to owoc egzotyczny. Ostatnio stał się tak modny i popularny w naszym kraju, że coraz rzadziej pamięta się o jego zagranicznym pochodzeniu.

Ojczyzną awokado jest Ameryka Południowa i Środkowa. Dziś owoc ten uprawiany bywa niemal na każdym kontynencie, w tropikalnym klimacie, ale największa jego uprawa jest w Ameryce Północnej. W Polsce możecie kupić awokado tylko w wersji importowanej, ale jest ono już na tyle popularne, że bywa w każdym większym markecie a często nawet i w mniejszych sklepach warzywniczych. 

 Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Zobaczcie, jak wybrać najlepsze awokado spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto je jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinna smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ AWOKADO?

Awokado uchodzi za jedno z najbardziej kalorycznych owoców. Oprócz tłuszczów jest bogate w wiele cennych składników odżywcznych - witaminę K, C, B6 a także foliany. 

Awokado powinny włączyć do swojej diety osoby, które chcą obniżyć poziom swojego cholesterolu, cierpią na anemię, mają nadciśnienie tętnicze lub miażdżycę oraz chcą wspomóc pracę mózgu i zapobiec chorobie Alzheimera. O awokado powinny też pamiętać kobiety w ciąży - zawarta w awokado witamina B6 może pomóc szczególnie w pierwszych tygodniach po poczęciu, przede wszystkim złagodzić poranne mdłości. 

Zobacz także: Granat - co to za owoc, jak go jeść?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE AWOKADO?

Jeśli natkniecie się w sklepie na kilka awokado - wybierajcie takie, które w dotyku jest miękkie i sprężyste - po dotknięciu skórka powinna powrócić do poprzedniego kształtu. Nie należy zbytnio sugerować się kolorem skórki - na ogół powinien być ciemnozielony lub bakłażanowy, ale wszystko zależy tak naprawdę od odmiany, a tych jest wiele. Obejrzyjcie owoc, czy nie ma jakiś widocznych odtłuczeń czy zadrapań. 

3. JAK JEŚĆ AWOKADO?

Awokado jest gotowe do jedzenia po przecięciu na pół. Jadany jest miąższ i pestka (tak, tak ona też nadaje się do jedzenia!). 

Zobacz także: Pestka awokado - jak ją jeść i dlaczego warto?

Pomysłów, jak wykorzystać awokado do jedzenia jest bez liku. Awokado nie lubi smażenia, pieczenia czy gotowania, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury staje się gorzkie. Owoc ten można jeść solo na surowo (ma maślany smak), ale znacznie lepiej kompunuje się w koktajlach czy sałatkach. Świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek w formie pasty (wystarczy zblendować awokado z dodatkiem pieprzu, soli i oliwy z oliwek) czy w postaci guacamole - pikantnej pasty do tortilli czy chipsów. 

Źródło: MilionKobiet.pl, tesco.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 09.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-09)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
ja używam w kuchni olej z avokado z serii oleje świata, jest bardzo aromatyczny i smaczny ;)
Dodano: 2016-04-28 21:44:24 Zgłoś nadużycie
Anonim
Z awokado można jeszcze zrobić pyszny dip tzw. guacamole :) http://ilovefit.pl/przepisy/dip-na-zdrowie/
Dodano: 2016-04-27 20:50:26 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×