Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po borówki

Kilka ciekawostek dotyczących borówek amerykańskich.

borowki-jak-jesc.jpgBorówki amerykańskie, choć takie zachodnie z nazwy, są uprawiane także w Polsce. Zyskują coraz większą popularność w naszym kraju i coraz częściej lądują w letnich deserach i wypiekach. Borówki amerykańskie przypominają wyglądem nieco nasze polskie jagody, ale są od nich większe i trudno się nimi pobrudzić przy jedzeniu. 

Ojczyzną borówki amerykańskiej jest, co jasne Ameryka Południowa. W Polsce możecie krzaki borówek kupić w sklepach ogrodniczych a owoce - w większych marketach (już od kwietnia czy nawet wcześniej - te pochodzące z Hiszpanii i innych ciepłych krajów) i na osiedlowych bazarkach (latem, z naszych rodzimych plantacji).   

 Zobacz także: 5 powodów dla których warto jeść cukinie

Zobaczcie dlaczego warto jeść borówki amerykańskie i w towarzystwie jakich innych produktów powinny smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ BORÓWKI AMERYKAŃSKIE?

Borówki amerykańskie są bogate w witaminę C, dlatego warto je jeść dla poniesienia odporności swojego organizmu. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze niskokaloryczne! Można je jeść bez obawy o dodatkowe kilogramy. 

Borówki amerykańskie powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problemy z pamięcią lub chcą się przed nimi ustrzec, chcą się uchronić przed infekcjami dróg moczowych, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wyregulować poziom cukru we krwi i ochronić siatkówkę oka przed złym promieniowaniem słonecznym. A do tego być wiecznie pięknym i młodym, bo jedzenie borówek chroni przed starzeniem się i uszkodzeniami DNA. 

2. JAK JEŚĆ BORÓWKI?

Borówek nie trzeba obierać (chyba, że trafią Wam się z małymi ogonkami, wtedy lepiej je usunąć). Wystarczy je umyć i już są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują na surowo, w szczycie sezonu, ale można je też wykorzystać do kulinarnych eksperymentów.  

Borówki amerykańskie można wykorzystać na wiele sposobów. Możecie z nich zrobić dżem, dołączyć do deseru lodowego czy innego w pucharku, czy dodać do ciasta - najlepiej smakuje w sernikach na zimno. Ogólnie zasada jest taka, że borówek amerykańskich, ponieważ ładnie wyglądają i świetnie smakują bez obróbki, lepiej nie gotować czy smażyć, bo tracą wtedy wiele swoich właściwości odżywczych. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Sobota 23.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×