Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po papaję

Wiedziałyście, że osoby, które są uczulone na lateks nie powinny jećć papai?

jak-jesc-papaje.jpgJadłyście kiedyś papaję? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości! Owoc ten może być niezłą ciekawostką na spotkaniu ze znajomymi! Na papaję powinny uważać tylko te osoby, które są uczulone na lateks (jest wielce prawdopodobne, że będą też uczulone na ten owoc) i kobiety w ciąży, jeśli kupicie nidojrzałą papaję. 

Papaja to egzotyczny owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej, głównie - Meksyku. Papaję możecie te skosztować prosto z drzewa np. na Hawajach. W Polsce papaja występuje jedynie w wersji importowanej. Możecie ją spotkać w dobrych sklepach warzywnych, bywa też niekiedy w hipermarketach. Należy jednak do owocó twrudno dostępnych, dlatego jeśli ją znajdziecie w jakimś sklepie - korzystajcie, bo taka okazja może się szybko nie powtórzyć. 

 Zobacz także: Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Zobaczcie, jak wybrać najlepszą papaję spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinna smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ PAPAJĘ?

Papaja jest bogata w witaminy C i A, a do tego zawiera kwas foliowy (tak potrzebny kobietom, które starają się o dziecko lub już są w ciąży), magnez, potas i błonnik. 

Papaję powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problem cholesterolem, przez dłuższy czas przyjmowały antybiotyki, mają trudności z gojeniem się ran, czy chcą wyglądać na młodsze. Mężczyźni powinni jeść ją profilaktycznie, by uchronić się przed nowotworem prostaty, a kobiety - by wzmocnić włosy, paznokcie i poprawić wygląd cery. 

Zobacz także: Granat - co to za owoc, jak go jeść?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ PAPAJĘ?

Jeśli natkniecie się w sklepie na wiele owoców tego gatunku, wybieracie takie papaje, które mają pomarańczowo-czerwoną skórkę i są lekko miękkie. 

3. JAK JEŚĆ PAPAJĘ?

Papaja jest gotowa do jedzenia po obraniu ze skórki i usunięciu wszelkich nasion. Miąższ świetnie smakuje na surowo (ma lekko słodkawy, korzenny smak), ale także w połączeniu z owocami morza, czy jogurtem. 

Papaję można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli znudzi Wam się już jedzenie jej zaraz po obraniu, jak jabłka, to zawsze możecie z niej zrobić dżem, sok, czy kompot albo dołączyć ją do sałatki, niekoniecznie owocowej. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 04.01.2016 (aktualizacja: 2016-01-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×