Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po pigwę

Kilka ciekawostek dotyczących tego owocu.

pigwa-jak-jesc.jpg

Pigwa to owoc, który rośnie także w Polsce, dlatego jego pojawienie się w naszym cyklu tekstów o ciekawych, egzotycznych owocach, może Wam wydać się trochę dziwne. Nic z tych rzeczy! Chociaż pigwę coraz częściej można spotkać w polskich ogródkach - rośnie na pigwowcach, to jej ojczyzną jest Azja m.in. Iran i Turkiestan. W dodatku nie jest u nas jeszcze tak popularna i tak łatwodostępna, by każdy miał na jej temat sporą wiedzę. 

Pigwa to duże drzewo, które osiąga ok. 3-5 metrów wysokości, a pigwowiec to niewielki krzak. Z tego pierwszego można zebrać duże owoce, przypominające jabłka i gruszki, z tego drugiego - miniaturki tych owoców. W naszych polskich warunkach częściej można spotkać owoce pigwowca, ale bywają też importowane ich większe odpowiedniki. Zbiory i z pigwy, i z pigwowca odbywają się we wrześniu i październiku i właśnie wtedy najlepiej wypatrywać pigwy na targach warzywnych, w warzywniakach czy hipermarketach na działach z owocami. 

 Zobacz także: Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Zobaczcie, dlaczego warto jeść pigwę, jak wybrać najlepszy owoc i co można z niej zrobić. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ PIGWĘ?

W pigwie ukryte jest całe bogactwo witaminy C i witamin z grupy B. W dodatku w tych niepozornych owocach znajduje się też wiele składników mineralnych jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas czy miedź. 

Pigwę warto włączyć do swojej diety, jeśli cierpicie na brak apetytu i szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie, gdyż może działać obronnie przed chorobami. Gdybyście jednak zachorowały, to też warto pamiętać o pigwie, gdyż może pomóc w walce z suchym kaszlem i grypą. 

Zobacz także: Jak jeść figi?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ PIGWĘ?

Jeśli będziecie wybierały pigwę w sklepie lub chciały zerwać najlepszy owoc z krzaka, kierujcie się wyglądem owoców. Dojrzałe są żółte i twarde w dotyku. Jeśli po ugryzieniu okażą się w dodatku - kwaśne i cierpkie - to dobrze. Właśnie taka jest pigwa z pigwowca! Pigwa z pigwy może być w smaku neutralna. 

3. JAK JEŚĆ PIGWĘ?

Chociaż pigwa wyglądem przypomina jabłko i gruszkę, to w przeciwieństwie do tych owoców zupełnie nie nadaje się do jedzenia na surowo - jest za twarda, za to doskonale nadaje się do przetworów - może być idealnym dodatkiem do konfitury czy dżemu (ma właściwości żelujące). Z pigwy można też zrobić dobry sok, który zimą będzie jak znalazł np. jako dodatek do herbaty.

Zanim zabierzecie się do przygotowywania domowych specjałów, upewnijcie się, czy przepis dotyczy pigwy z pigwowca czy pigwy. Owoce te mogą zupełnie różnie zachowywać się w gotowaniu, nie mówiąc już o smaku! 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 26.01.2016 (aktualizacja: 2016-01-26)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×