Z cholesterolem na dobre i na złe

Wiesz, że nadmiar cholesterolu w organizmie może być groźny dla twojego serca i mózgu. Ale czy pamiętasz, kiedy ostatnio badałaś jego poziom we krwi? Czy naprawdę wiesz, czym jest, dlaczego jest tak niebezpieczny i jak możesz sobie z nim poradzić?

Z cholesterolem na dobre i na złe

Jeśli w naszych naczyniach krwionośnych krąży więcej cholesterolu, niż powinno, zaczyna on osiadać wewnątrz tętnic. Stają się one sztywniejsze, bardziej kruche, a ich średnica się zmniejsza. Krew nie może już płynąć swobodnie, tylko "przeciska się" przez nie. Może  wówczas dojść do bardzo groźnych sytuacji – za mało krwi dociera do mózgu, co może spowodować niedokrwienie lub udar; albo za mało krwi dopływa do serca, co może spowodować chorobę wieńcową, a nawet zawał serca. Choć nadmiar cholesterolu jest dla nas śmiertelnym zagrożeniem, niestety, nie daje żadnych widocznych objawów. Organizm pozornie działa, tak jak powinien. Nic nie boli, nie przestaje funkcjonować. Do czasu... Na szczęście możesz skutecznie zapobiegać i leczyć miażdżycę. Poznaj swojego ukrytego wroga, żeby skuteczniej z nim walczyć.

1. Cholesterol pochodzi z tłuszczu zwierzęcego jaki zjadamy w trakcie posiłku.

- prawda 60 %, nieprawda 40%

Cholesterol jest substancją tłuszczową, którą prawie w 60–80 proc. produkuje nasz organizm! Jest wytwarzany głównie w wątrobie. Oprócz tego jest rzeczywiście dostarczany z pokarmem. Najwięcej jest go w potrawach smażonych na głębokim tłuszczu, w fast foodach i słodyczach.

2. Cholesterol nie jest nam do niczego potrzebny.

- nieprawda

Bez cholesterolu nie moglibyśmy żyć! Jest niezbędny, aby organizm prawidłowo funkcjonował. Bez niego nie może rozwijać się mózg i układ nerwowy. Cholesterol jest bowiem głównym składnikiem mieliny osłaniającej włókna nerwowe i zapewniającej przewodzenie bodźców. Kiedy go brakuje w organizmie, zaburzona zostaje gospodarka hormonalna, słabnie też produkcja witaminy D3, dzięki której mamy mocne kości. Dzięki niemu prawidłowo trawimy, ponieważ jest przetwarzany w kwasy żółciowe, dzięki którym organizm przyswaja tłuszcze pokarmowe.

3.  Są dwa rodzaje cholesterolu – zły i dobry. Zły nam szkodzi, a dobry pomaga.

- prawda, ale nie do końca

Cholesterol nie ma odmian, jest po prostu substancją tłuszczową. Ale jest nierozpuszczalny w wodzie i nie może samodzielnie krążyć we krwi. Dlatego musi posłużyć się jakimś "środkiem transportu". Może jak gdyby wsiąść do dwóch rodzajów pojazdów, czyli białek zwanych lipoproteinami. Jeśli wsiądzie do LDL, czyli do lipoproteiny o niskiej gęstości, to może dotrzeć wraz z krwią do wątroby albo do innych tkanek, w tym także do ścian tętnic. Pojazd LDL jest kruchy jak stary grat – wystarczy go trącić, a rozpadnie się na kawałki, a cholesterol wypadnie na zewnątrz do krwioobiegu, tworząc złogi, w tym tzw. blaszkę miażdżycową w naczyniach. Ale jeśli ten sam cholesterol wybierze pojazd HDL, czyli lipoproteinę o wysokiej gęstości, to tak jakby wsiadł do jeepa – nie dość, że dotrze do komórek organizmu, w których jest potrzebny i nie rozpadnie się na kawałki podczas podróży, ale zabierze nadmiar cholesterolu z tkanek obwodowych oraz krwi i przetransportuje go do wątroby (gdzie zostanie np. przekształcony w kwasy żółciowe i usunięty z kałem). Im więcej HDL krąży we krwi, tym mniejsze ryzyko choroby wieńcowej i zawału. To stąd wziął się popularny podział na cholesterol zły (LDL) i dobry (HDL).

4. Kiedy stosuje się odpowiednią dietę, nie trzeba brać leków przeciwhosterelowych.

-prawda, ale nie do końca

Jeśli odpowiednio się odżywiasz, nie palisz papierosów, codziennie się ruszasz i nie masz nadwagi, najprawdopodobniej nie będziesz miała problemów z podwyższonym cholesterolem. Ale i tak powinnaś regularnie badać poziom cholesterolu, czyli robić tzw. lipidogram. Jeśli lekarz uzna, że jesteś zagrożona miażdżycą i zapisze leki, koniecznie musisz przestrzegać jego zaleceń oraz utrzymywać dietę, nawet jeśli czujesz się doskonale!


Dodał(a): Edyta Zlomaniec , Środa 27.07.2011 (aktualizacja: 2011-11-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×