Zajadaj się żurawiną

Jej właściwości lecznicze znane są od dawna. Można traktować ją jako przekąskę, można podawać jako dodatek do głównych dań. Żurawina to źródło zdrowia i bogactwo smaku.

Zajadaj się żurawiną

Zajadaj się żurawiną

 

Suszoną żurawinę można kupić w każdym warzywniaku. Wiele osób woli ją od rodzynek ze względu na kwaskowaty posmak. Ale żurawinę podaje się na wiele sposobów: jako sos, herbatkę, sok, kisiel, dżem czy jako dodatek do wypieków i musli. To urozmaicenie sprzyja jej częstemu spożywaniu,a żurawinę naprawdę jeść warto!

Nie od dziś znane jest zastosowanie żurawiny w zapobieganiu problemom z infekcjami pęcherza, które objawiają się częstym oddawaniem moczu. To działanie to wynik zawartych w żurawinie antyoksydantów. Badania nad niezwykłymi właściwościami żurawiny trwają i współcześnie, a ich wyniki pokazują, jak duży wpływ ma ona na stan naszego organizmu.

Jest źródłem witamin A, C oraz B1 i B2. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz błonnik. Ma działanie odkażające górne drogi oddechowe, a także właściwości antynowotworowe. Niszczy bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka, podwyższa poziom dobrego cholesterolu, zwalcza próchnicę.


Przeczytaj również:

Zdrowotne właściwości truskawek

Woda dla zdrowia

Arbuzowa bomba witaminowa



Dodał(a): Małgosia Grygiel , Piątek 13.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×