Zalety suszonych śliwek

Suszone śliwki kojarzone są przede wszystkim jako skuteczny sposób na zaparcia. Okazuje się jednak, że te owoce mają o wiele więcej zdrowotnych właściwości!

sliwki.jpg

Obniżają poziom cholesterolu

Suszone śliwki zawierają bardzo dużo błonnika, który redukuje poziom cholesterolu.
Układ trawienny wydala żółć razem z błonnikiem pochodzącym ze śliwek, musi wykorzystać pozostały cholesterol, co powoduje ogólne obniżenie jego poziomu.

Chronią przed przewlekłymi chorobami

Polifenole, które są zawarte w suszonych śliwkach, chronią komórki przed zniszczeniem. Dzięki temu zapobiegają wszelkim nowotworom i chorobom układu krążenia.

Zobacz też: Wszystko, co musisz wiedzieć o owocach w diecie odchudzającej

Zapobiegają osteoporozie

Spożywanie suszonych śliwek może również zapobiec złamaniom kości i osteoporozie. Jest to możliwe dzięki polifenolom chroniącym przed łamliwością kości.

Pomagają podczas zaparć

Suszone śliwki szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami – dzięki zawartości pektyn śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz pozbywają się zalegających
w nich resztek pokarmu i produktów przemiany materii.

Wspomagają odchudzanie

Mimo, że suszone śliwki są dość kaloryczne, to mogą okazać się pomocne podczas odchudzania. Zastąpią one inne przekąski, a dodatkowo dadzą uczucie sytości, przyspieszą metabolizm, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów.
Foto: Thinkstock
Zobacz także:




Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Wtorek 03.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
Niestety śliwki powodują też wzdęcia jeśli się przesadzi z ich ilością, dlatego wspomagam się dicopegiem przy zaparciach a śliwki jem od czasu do czasu dla przyjemności, bardzo je lubię. :)
Dodano: 2016-06-01 09:08:50 Zgłoś nadużycie
Anonim
Na odchudzanie polecam z własnego doświadczenia suplement figuurene slim który pomogl mi schudnac 15 kg w 3 miesiące
Dodano: 2016-05-05 11:47:24 Zgłoś nadużycie