Dieta na zimę

Warzywa, owoce, mięso, a może orzechy? Co jeść, aby jednocześnie nie złapać przeziębienia lub grupy, mieć siłę na treningi i nie przytyć? O idealnej diecie na zimowe bieganie, która godzi wszystkie te właściwości pisze dietetyk adidas Running – Katarzyna Biłous.

kolaz-.jpg

Dieta na zimę


Okres świadomych zachorowań skończył się wraz z maturą, dlatego rozsądek biegacza szybko eliminuje te najbardziej oczywiste czynniki „zapalne”. Niestety istnieją również takie, których uniknąć nie potrafi najbardziej zapobiegliwy człowiek. Można jednak zniwelować ich ostateczne oddziaływanie na organizm, dbając o kondycję własnego układu odpornościowego, będącego ostateczną linią obrony. Najbardziej naturalna metoda wspierania jego działania (poza szczepieniami) to oczywiście różnorodny jadłospis, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Jeżeli boisz się, że Twoja codzienna dieta, utrzymująca satysfakcjonującą Cię wagę, może spowodować osłabienie odporności, prawdopodobnie nie jest odpowiednia dla Ciebie. Jeszcze nigdy nie słyszałam o prawidłowych nawykach żywieniowych, które przy odpowiednim doborze produktów względem zapotrzebowania, powodować mogą zaburzenia w działaniu układu immunologicznego. Dlatego, jeżeli stosować będziesz dietę, która zaspokoi potrzeby Twojego ciała, waga będzie stała w miejscu, a „licho” nie weźmie Cię łatwo.

Najlepsze produkty

Powszechnie znane są składniki odżywcze, które stają się remedium w czasie przeziębienia. Niestety, na takie działania często jest już za późno i zamiast zapobiegać trzeba już leczyć. By uniknąć kosztownego farmaceutycznego jadłospisu, podczas zimowego okresu treningowego wspomagać się możesz naturalnymi, zwyczajnymi produktami. Są nimi:

- owoce cytrusowe, brokuły, pomidory, świeży szpinak, jabłka, które obfitują w witaminę C. Jest ona jednym z antyoksydantów chroniących przed zmasowanym atakiem wolnych rodników, jednocześnie mobilizując układ odpornościowy do działania. Ponadto, odpowiednia dawka kwasu askorbinowego przyspiesza gojenie się ran i usprawnia wchłanianie żelaza, szczególnie ważnego dla biegaczy.

- nasiona, orzechy, kiełki, pełnoziarniste produkty, żółtko jaja kurzego, zielone i liściaste warzywa, czyli źródło witaminy E. Ten kolejny przeciwutleniacz wzmacnia niektóre kierunki działania odporności człowieka, które w sposób naturalny zanikają z wiekiem.


Chcesz przeczytać więcej rad? Pełny artykuł znajdziesz TUTAJ!


Katarzyna Biłous, ekspert adidas – dietetyk

Dieta na zimę

Dieta na zimę


Źródło/Foto: Mat. prasowe
Dodał(a): Magdalena Tokarczyk , Środa 11.12.2013 (aktualizacja: 2014-01-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×