Co trzeba, a czego nie powinno się trzymać w lodówce?

Nie wszystkie produkty nadają się do tego, by trzymać je w lodówce. Warto dowiedzieć się, które z artykułów goszczących w naszej kuchni powinny być przechowywane w niskich temperaturach, a które nie.

Co trzeba, a czego nie powinno się trzymać w lodówce?

Co przechowywać w lodówce?

Istnieje ogólne przekonanie, że lodówka pomaga nam zachować świeżość każdego produktu. Nie jest to do końca prawda. Zdarza się, że nieświadomie przechowujemy w niskiej temperaturze warzywa lub owoce, które tracą przez to swoje właściwości i smak. Gdzie i jak przechowywać żywność, by temu zapobiec? 

Co powinno znajdować się poza lodówką

W niskiej temperaturze nie powinno przechowywać się pomidorów i owoców cytrusowych, które nie są rozkrojone. Tracą one przez to świeżość, ich smak się pogarsza i szybciej się psują.

Kolejnymi produktami, które powinny znajdować się poza lodówką są oleje oraz oliwa z oliwek. Przez niską temperaturę tracą swój smak, mogą także bardzo szybko zjełczeć.

W lodówce nie powinno się również przechowywać ziemniaków. Przetrzymywanie ich w lodówce doprowadzi do zniszczenia skrobi, co spowoduje, że smak i konsystencja ziemniaków znacznie się pogarsza.

Pieczywo to kolejny produkt, który nie powinien być trzymany w niskiej temperaturze. Takie działanie spowoduje, że bardzo szybko stanie się ono czerstwe i niesmaczne.

Co należy trzymać w lodówce

Niskie temperatury bardzo sprzyjają przechowywaniu marchewki, pietruszki, selera. Dzięki temu warzywa te wolniej więdną i dłużej zachowują swoją świeżość.

Bardzo odporne na chłód są także czosnek i cebula. Przechowywanie ich w lodówce sprawi, że również na dłużej zachowają dobry stan.

Do produktów, które potrzebują niskiej temperatury zaliczamy grzyby. W cieple bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do zjedzenia.

Sałata i seler naciowy koniecznie powinny być przetrzymywane w niskiej temperaturze, ponieważ poza lodówką tworzą się w nich szkodliwe dla człowieka azotyny.

Miejsce wszystkich otwartych słoików, tak jak i napoczętych warzyw i owoców,  jest właśnie w lodówce. Dzięki przechowywaniu tych produktów w niskiej temperaturze rozmnażanie bakterii jest znacznie mniejsze i możemy dłużej cieszyć się świeżością takich wyrobów.

Pamiętaj! Rzeczy przechowywane w lodówce nie mogą być pakowane w foliowe torby. Najlepiej użyć do przetrzymywania plastikowych pojemników. Znacznie dłużej zachowają wtedy swoją świeżość i smak.

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock



Dodał(a): Paulina Lęcznar , Sobota 13.09.2014 (aktualizacja: 2014-09-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar