Czy warto jeść czosnek?

Nawet, jeśli nie przepadasz zbytnio za czosnkiem, dodawaj go od czasu do czasu do potraw! Okazuje się, że jest to jeden z najlepszych naturalnych leków! Poznaj zalety jedzenia czosnku!

czosnek.jpg

Ratunek na grypę

Czosnek pomaga szybciej pokonać infekcje i przeziębienia, bo udrażnia drogi oddechowe i obniża gorączkę. W nadchodzącym okresie jesienno-zimowym polecane jest picie syropu z czosnku na wzmocnienie oraz zwiększenie odporności.

Pomoc dla serca

To zdrowotne warzywo idealnie nadaje się dla osób z problemami serca czy układu krążenia. Zawiera substancje, które obniżają ciśnienie i powodują rozkurcz naczyń krwionośnych oraz poprawiają ich elastyczność!

Polecamy: Ciasta z warzywami- smaczne i zdrowe


Poprawia trawienie

Czosnek zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także żółci! Zawarta w nim inulina hamuje nadmierną fermentację w jelitach, przeciwdziałając wzdęciom i zaparciom.

Wspomaga odchudzanie

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię! Czosnek przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów, a zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości, dlatego wart dodawać go do potraw.

Fot: Shutterstock

Zobacz też:

ID galerii:651



Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Poniedziałek 29.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
czosnek na zaparcia? hmmm.. nie wiedziałam ale jakoś specjalnie za nim nie przepadam już chyba bym wolała jednak siemię, albo wypić saszetkę dicopegu, mam przynajmniej pewność że zadziała
Dodano: 2016-09-30 14:40:38 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×