Jak zorganizować swoją lodówkę?

Zobacz, jak w kilku krokach zorganizować przestrzeń w Twojej lodówce!

ThinkstockPhotos-137592438.jpg

Nadchodzi sezon wiosenny, który wraz ze świeżym powietrzem i odrobiną słońca, odsłania wszystkie największe zaniedbania w domu. To dobry moment na odpowiednią organizację, która pozwoli Ci lepiej funkcjonować na co dzień! Oprócz sprzatania szafy, mycia balkonu czy zmiany firanek, polecamy również zajrzeć do lodówki, z której korzystamy najwięcej w ciągu dnia.

Zobacz też: Nocny atak na lodówkę 


Podobno świat nie jest w stanie przejeść tego, co wytwarzamy. Z badań wynika, że wyrzucamy aż 2 miliony ton jedzenia rocznie - głównie z powodu zepsucia czy przeterminowania się produktu. Oto jak w kilku prostych krokach możesz uniknąć tego problemu.


Zacznij od zmywania! Pozbądź się starych leków z półek, zepsutych warzyw i owoców z szuflad i wyrzuć wszystkie przeterminowane produkty. Następnie porządnie ją wyczyść i osusz.


Następnie: staraj się raz dziennie bądź przynajmniej raz na dwa dni robić przegląd produktów trzymanych w lodówce. Te, które mają najkrótszy okres zawsze stawiaj na widoku, by nie kryły się po kątach. I pamiętaj, by kupować jedynie niezbędne produkty - reszta prawdopodobnie się zmarnuje.

Polecamy: Nie marnuj żywności! 


Sprawdź temperaturę: Nie powinna być niższa niż 5 stopni Celsjusza w okolicach środkowej półki. Z kolei zamrażalnik powinien zaczynać się od -18 stopni, a kończyć w granicach -32 bądź -30 stopni. Przyjmuje się że w takich temperaturach można przechowywać prawie rok produkty w zamrażalniku.


Podziel półki: Środkowa, ze względu na temperaturę, jest idealna dla nabiału, jogurtów, masła, sera żółtego i twarogów. To również dobre miejsce by trzymać mleko - na drzwiach przeważnie jest zbyt zimno. Im niżej, tym temperatura spada, a więc dolna półka jest idealna na wędliny, mięso i ryby (temperatura ok 2 stopni). Z kolei im wyższa półka, tym wyższa temperatura (ok 8 stopni) - tam umieść konserwy, przetwory i ugotowane jedzenie, również pojemniki na drugi obiad, jajka i ciastka.

Zobacz: Lodówka w stylu vintage! 


Reguluj zawartość: Nie zapychaj lodówki, nie pozostawiając w niej centymetra oddechu. Chyba, że jutro jest przyjęcie i wiesz, że wszystko z niej zniknie, wtedy jest to dopuszczalne. Zamiast regularnych sobotnich zakupów, staraj się wybierać na zakupy 2 razy w tygodniu by mieć pewność, że produkty się nie psują. Pamiętaj również, by nie trzymać mięsa np. z warzywami - oba produkty szybciej się psują, gdy leżą obok siebie.


Powodzenia!



Źródło: LaurenConrad.com

Zdjęcie: ThinkStock

Dodał(a): Anna Guzek , Piątek 04.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×