Joga pomocna w odkwaszaniu organizmu!

Joga, podobnie jak inne metody relaksacyjne, działa odkwaszająco na organizm. To doskonała metoda odkwaszania, podobnie jak tai – chi, tybetańskie ćwiczenia relaksacyjne Kum Nye czy qi gong. Podobnie działa medytacja. Generalnie każda czynność, która uspokaja umysł, powoduje odkwaszenie organizmu. Także styl życia i odżywania. Nawet gra na gitarze czy innym instrumencie, o ile nie jest to trening przed stresującym występem. W sytuacji stresu wytwarzają się substancje o działaniu kwaśnym. Organizm wytwarza inne substancje w stresie, takie jak adrenalina czy kortyzol niż w stanie odprężenia. Sprawdzono, że relaks stosowany w jodze pozwala obniżyć wpływ hormonów stresu, takich jak: kortyzol lub adrenalina.

Joga - pomocna w odkwaszaniu organizmu!

Joga pomocna w odkwaszaniu organizmu!

Nawet gra na gitarze czy innym instrumencie, o ile nie jest to trening przed stresującym występem. W sytuacji stresu wytwarzają się substancje o działaniu kwaśnym. Organizm wytwarza inne substancje w stresie, takie jak adrenalina czy kortyzol niż w stanie odprężenia. Sprawdzono, że relaks stosowany w jodze pozwala obniżyć wpływ hormonów stresu, takich jak: kortyzol lub adrenalina.

Kliknij, żeby dowiedzieć się dlaczego joga jest dobra na seks!


Równowaga zasadowo-kwasowa a zdrowie

W starożytności pożywienie uznawano za lekarstwo, a zasady zdrowego żywienia były powszechnie znane. Dobrze znano powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”, które współcześnie coraz szybciej zyskuje na wartości. Właściwości pokarmów i ziół wykorzystywano do oczyszczania organizmu, przywracania równowagi zasadowo-kwasowej, jak i do uzdrawiania. Obecnie obserwujemy trend powrotu do tych starożytnych zasad. Uznajemy, że pożywienie jest lekarstwem i jednym ze sposobów przywracania zdrowia.

Współcześnie przyjmuje się, że idealny stosunek dostarczonych organizmowi produktów zasadowych do kwasowych powinien wynosić 80 do 20.  W teorii jogi stosunek pokarmów zasadowych do kwasowych ustalony został już dawno na 75 do 25.  Z teorii jogi wiadomo, że pokarmy zasadowe utrzymują ciało i umysł w stanie wyciszonym i relaksu. Z kolei pokarmy kwasowe w nadmiarze czynią ciało podatne na choroby, wywołują chroniczne schorzenia oraz przedwcześnie wyzwalają procesy starzenia się.

A zatem, jednym ze sposobów utrzymywania zdrowia jest utrzymanie równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Dla naszego zdrowia decydujące znaczenie ma spożywanie dużej ilości produktów zasadowych. Z niewielkimi wyjątkami wszystkie rośliny i produkty z nich uzyskane,  takie jak: warzywa, owoce, kiełki, migdały, orzechy włoskie i inne mają działanie zasadotwórcze. Odczyn ten mają tłoczone na zimno oleje roślinne.

Natomiast produkty zwierzęce, a więc mięso, wędliny, ryby i produkty mleczne, a także słodycze, produkty z białej mąki, alkohole - po przetworzeniu w organizmie mają odczyn kwaśny. Mleko pasteryzowane, podobnie jak inne produkty pasteryzowane jest kwasotwórcze. Podobnie kwasotwórcze są wszystkie produkty otrzymywane w takiego mleka.
Procesy trawienne zachodzące w jelitach odgrywają ważną rolę w powstawaniu przewlekłych chorób. Warto wiedzieć, że przewlekłym chorobom zawsze towarzyszy zakwaszenie organizmu. Jest wiele chorób towarzyszących zakwaszeniu organizmu, szczególnie alergie, migrena i trądzik, depresja i grzybica, podatność na infekcje i nadwaga. Najważniejszą rzeczą jest zatem odkwaszenie organizmu poprzez unikanie produktów kwasowych. Do pokarmów w największym stopniu wytwarzających kwasy należy mięso. Pozostawia w krwi ładunek kwasu moczowego. Zakwaszona krew stanowi idealne środowisko do rozwoju raka.

Przeczytaj joga na zdrowie!

Równowaga pokarmów surowych i gotowanych

Poza równowagą zasadowo-kwasową teoria jogi mówi o innej równowadze: pokarmów surowych i gotowanych. Spożywanie surowego jedzenia jest sprawą zasadniczą z uwagi na silne oddziaływanie błonnika na jelita oraz z uwagi na zatrzymywanie witamin i minerałów. Niektóre minerały i metale zawarte w roślinach, choć występują obficie w ich surowej postaci są niedostępne dla nas, o ile nie zostaną ugotowane. Dlatego teoria jogi proponuje zachowanie równowagi pokarmów surowych i gotowanych.


Joga - pomocna w odkwaszaniu organizmu!

Joga pomocna w odkwaszaniu organizmu!



Joga daje zdrowie
Prawidłowo prowadzona praktyka jogi daje zdrowie i wzmacnia je. Warto zatem ćwiczyć jogę. Praktyka jogi w przypadku osób z problemami zdrowotnymi powinna uwzględniać:
1. właściwe odżywianie,
2. właściwe oddychanie,
3. oraz właściwą technikę jogi

Aby zyskać zdrowie, musisz dbać o dietę. Najbardziej wskazane są owoce, zielone warzywa, sałatki, soki, suszone owoce. Unikaj potraw smażonych, dużych ilości tłuszczu, cukru i soli. Dieta powinna być zrównoważona. Jeśli praktykujesz jogę, powinieneś unikać mięsa.

Osobom chorym, indywidualnie dobiera się zestaw ćwiczeń, w zależności od charakteru choroby oraz wydolności człowieka. W większości przypadków wystarczy regularnie ćwiczyć zestaw kilku asan.
Osoby zdrowe mogą dowolnie wybierać sobie zestawy ćwiczeń.

Zrób jakieś ćwiczenie jogi i medytację, by pomóc ciału odprężyć się i przetworzyć stresy dnia.
W utrzymywaniu zdrowia ważna jest także równowaga psychiczna. Kiedy odczuwasz gniew lub chciwość, stajesz się drażliwy. Kiedy ktoś obraża cię lub prowokuje, odczekaj chwilę, weź co najmniej 7 oddechów zanim mu odpowiesz lub w jakikolwiek inny sposób zareagujesz na prowokację. Gniew także powoduje przenikanie do krwi toksyn. 


Doradca duchowy Anja
Intuicja w biznesie, wsparcie duchowe, rozwój osobisty. Zapraszam!
Wyślij SMS o treści: TC.ANJA. treść pytania do eksperta
pod numer 72068. Koszt SMS to 2.46 zł brutto
Telefon Callback na stronie: 2.99 zł/min brutto
TUTAj zobacz profil Wróżki

Foto: Thinkstock


Dodał(a): Joanna Szczepan , Poniedziałek 25.02.2013 (aktualizacja: 2013-02-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
patafil
Mysle,ze oprocz praktyki jogi,dobrze na odkwaszanie wplywa dieta sokami.Moge polecic kuracje za pomoca sokow np:http://terapiasokami.pl/pomoc-w-terapiach.Wowczas nie tylko odkwasimy organizm,ale tez schudniemy i poprawimy praktyke jogi.
Dodano: 2016-07-04 11:54:41 Zgłoś nadużycie
Lighter
a to bardzo ciekawe nie sądziłam, że joga dziala w taki sposób
Dodano: 2013-03-13 13:51:05 Zgłoś nadużycie
makaronek
http://amekofoods.pl/artykul/jak-przygotowac-makaron-shirataki
Makaron który można nabyć w podanym linku jest ciekawy z tego względu, bo kazdy kto nie chce tyć może taki makaron jeść w dowolny sposób.
Ma swoje zastosowanie w każdych daniach - pakowany w wodzie
Dodano: 2013-03-09 16:41:27 Zgłoś nadużycie
aqualive
Coral-Mine® to produkt naturalny, wyprodukowany w Japonii z głębinowych koralowców kamiennych (Scleractina) żyjących w Morzu Japońskim w pobliżu wysp Okinawa i Tokunoshima. Koralowiec to wyjątko­wa substancja, w której w ciągu ponad 500 milionów lat istnienia została osiągnięta całkowita harmonia świata zwierzęcego, roślinnego i mineralnego. Ten zadziwiający twór przyrody występuje jednoczenie w kilku postaciach materialnych: jest zarówno zwie­rzęciem morskim o przedziwnym kształcie, przypo­minającym niezwykłe rośliny, utrzymuje się dzięki za­wartym w wodzie morskiej solom mineralnym, a żywi się mikroorganizmami morskimi.

Szkielet koralowca to kompleks soli mineralnych, który warunkuje jego wyjątkowe właściwości i od­działywanie na nasz organizm. Zwłaszcza soli wapnia i magnezu. W jego skład wchodzą także: potas, sód, żelazo, fosfor, siarka, krzem, chrom, mangan, cynk i inne pierwiastki. Ten bogaty zestaw naturalnych soli wykazuje pomocne działanie w regulowaniu pozio­mu zawartości minerałów w organizmie, co wpływa na unormowanie funkcjonowania ważnych układów i narządów organizmu.

Działanie składników czynnych

Wapń i fosfor kształtują tkankę kostną, stanowią bu­dulec dla wszystkich tkanek łącznych. Podtrzymują stabilną pracę serca, przewodzenie nerwowe i skurcze mięśniowe, podnoszą przepuszczalność błon komór­kowych, normują procesy krzepnięcia krwi.

Magnez - wspomaga wapń - zabezpiecza wydziele­nie koenzymu ATP i podnosi potencjał energetyczny organizmu, zapewnia stabilny rytm serca, reguluje na­pięcie mięśni gładkich (naczyń, jelit, pęcherza moczo­wego i pęcherzyka żółciowego). Zbalansowane połą­czenie w organizmie wapnia i magnezu (2:1) sprzyja zatrzymaniu wapnia w kościach i utwardzeniu kości.

Sód wpływa pozytywnie na ciśnienie osmotyczne, gospodarkę wodną i białkową, niezbędną do podtrzy­mania pobudzenia neuro-mięśniowego i czynności pompy sodowo-potasowej, zapewniającej regulację wymiany komórkowej.

Potas - podstawowy kation wewnątrzkomórkowy, który wspiera gospodarkę wodną, solną i kwasowo- zasadową, pobudzenie i przewodnictwo nerwowo- mięśniowe; zabezpiecza stabilność ciśnienia tętnicze­go, wyprowadza nadmiar płynów z organizmu.ODPOWIEM NA WSZYSTKIE PYTANIA 792 65 04 28
Dodano: 2013-02-25 16:15:25 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×