Te produkty musisz zjeść latem!

Lato jest bogactwem witaminowym, jeśli chodzi o sezonowe warzywa i owoce, które wtedy można dostać. Dlatego korzystajmy z dobrodziejstw tej pory roku- sprawdź, co obowiązkowo musi znaleźć się w Twojej diecie!

letnie produkty.jpg

Botwinka

Młode liście oraz korzeń buraka ćwikłowego, czyli botwinka, jest zazwyczaj wykorzystywana
w zupach czy sałatkach. Poza tym, że jest niskokaloryczna, to na dodatek bardzo zdrowa - usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby, pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm. Co więcej, jest idealnym sposobem na długie zachowanie urody, bowiem opóźnia procesy starzenia.

Czereśnie

Czereśnie zawierają wiele cennych witamin, między innymi witaminę B, która jest odpowiedzialna za leczenie schorzeń układu moczowego czy cynk i żelazo, dzięki którym zwiększa się nasza odporność na wszelkie infekcje.
Można w nich znaleźć również zapobiegające anemii i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych witaminy A, C, K oraz P, fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby, a także potas i magnez wzmacniają układ krwionośny.  Składają się one w 80 procentach z wody, a pozostałe 20 procent kryje
w sobie bogactwo witamin i minerałów. Ich wartość kaloryczna to około 60 kalorii w 100 gramach, dlatego jest to idealny produkt na dietę odchudzającą.

Szparagi

Szparagi zawierają również duże ilości białka, które jest pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych! To warzywo zawiera też witaminę A i C, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek i pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia.

Warto zobaczyć: Jakimi zaletami mogą pochwalić się truskawki?


Truskawki

Te owoce, poza tym, że są pyszne, mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Są nieocenionym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Zawierają mnóstwo witaminy C, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP.
Truskawki zawierają dużo błonnika, dlatego też usprawniają pracę jelit. Dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, a to przez obecność kwasu elagowego. Ich wartość energetyczna to zaledwie 35 kalorii w 100 gramach!
Fot: Thinkstock

Zobacz też:

ID galerii:635




Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Czwartek 23.06.2016 (aktualizacja: 2016-06-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
No i pomidory! Uwielbiam :) Zwłaszcza te malinowe. Przygotowuję je jako sałatka caprese z mozarellą i którymś z serii oleje świata oleofarm. Mniami... :)
Dodano: 2016-07-03 11:58:19 Zgłoś nadużycie
Anonim
Chcecie schudnąć szybko ? polecam Wam Slimcea. Sama schudłam 12kg a nie wierzyłam że to możliwe.. poleciła mi koleżanka
Dodano: 2016-06-24 11:10:43 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×