Tęczowe rolki sushi! Oto nasza nowa miłość!

Ktoś chętny, by ich spróbować?

sushi tęcza.jpg

Jesteś ciekawa jak smakuje tęcza? Oto prosty sposób na to, by spróbować jej we własnym domu bądź pochwalić się przed znajomymi nowymi umiejętnościami! 


Rzadko spotyka się osobę, która odmawia zjedzenia sushi. Chyba, że ma bardzo wysmakowany gust i próbuje tylko w wybranych miejscach. Bądź kobiety w ciąży - surowa ryba ponoć nie jest dla nich najzdrowsza. Poza tymi dwiema grupami wszyscy raczej chętnie próbują nowego sushi. A jeśli Ty też uwielbiasz ten japoński przysmak i przy okazji lubisz bawić się w sushi mastera - oto nowe wyzwanie dla Ciebie.

Zobacz też: Sushi burgery podbijają instagram! 


Tęczowe sushi coraz częściej podbija restauracje japońskie na całym świecie. W Polsce niestety póki co jest o tym bardzo cicho, ale to nie problem - mając trochę fantazji i chęci, możesz je przygotować we własnej kuchni sama. 


Jak je przygotować? My trafiliśmy na prosty przepis pod zdjęciem na Instagramie. 


Składniki:

2 szklanki surowego ryżu do sushi

1/4 szklanki octu ryżowego

2 łyżki cukru wegańskiego

1 awokado

papryka

1 ogórek

1 słodki ziemniak

1/4 szt fioletowej kapusty

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kurkuma

Buraki w proszku

Spirulina

1 łyżeczka Gochujang (ostra, koreańska pasta)

5 arkuszy nori

Polecamy: Moda na sushi! 


Aby zabarwić ryż, trzeba go ugotować i umieścić w misce do ostygnięcia. Następnie dodać nieco octu ryżowego i cukru według własnego uznania. Wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki, która zapobiegnie łamaniu się ryżu. By przygotować każdy z kolorów, należy podzielić ryż na miseczki i wymieszać z barwnikiem. Pamiętaj, by nie użyć go za dużo - by ryż nie był zbyt miękki i nie zmienił się smak. Do czerwonego możesz dodać trochę kurkumy z dodatkiem proszku z buraka bądź niewielką ilość Gochujang. Do żółtego szczyptę kurkumy, a do zielonego spiruliny. Aby przygotować niebieski i fioletowy ryż należy ugotować ¼ posiekanej kapusty przez 30 min. Woda z gotowania kapusty będzie idealna na ugotowanie ryżu, który potem można podzielić i dodać do nich niebieski oraz fioletowy barwnik. Do tego ostatniego dodaj 1 łyżeczki sody oczyszczonej i dobrze wymieszaj.


Przygotowanie sushi jest już prostsze - wystarczy pokroić ziemniaki w paski i upiec w 220 stopniach w piekarniku (ok. 20 minut). Resztę składników również posiekać w paski. Zawiń je w rolki bambusa i przykryj folią. Następnie dodaj arkusz nori i wymieszaj na nim kolorowy ryż. Dodaj składniki i zawiń. Następnie zwilż nóż i pokrój sushi w paseczki. Widzisz jakie to proste?

Przeczytaj też: Domowe sushi wcale nie jest takie trudne! 


Zachwycone kolorami i przepisem na naturalne, zdrowe barwienie ryżu po pracy biegniemy na zakupy. Jeszcze dzisiaj będziemy próbować nowych smaków! A Ty? Skusisz się?

Rainbow unicorn sushi 🌈🍙❤️ by @theindigokitchen Ingredients: 2 cups uncooked sushi rice 1/4 cup rice vinegar 2 tbsp vegan sugar 1 avocado Bell pepper 1 Cucumber 1 sweet potato 1/4 piece purple cabbage 1/2 tsp baking soda Turmeric Beet powder Spirulina 1 tsp gochujang 5 sheets nori Colouring the rice Cook the sushi rice and place it in a bowl to cool and add the rice vinegar and sugar to your own taste. Mix it in using a wooden spoon (this will help prevent the rice to break) To make each colour you take a shallow bowl and put about half a cup of rice and mix in the food colouring. *keep in mind that you just want to colour the rice so don't add to much of each food colouring so you don't alter the taste to much. For red use a bit of beet powder For orange use a mixture of turmeric and beet powder or a small amount of gochujang (for this batch I used gochujang) For yellow add a little bit of turmeric For green use a little bit of spirulina and a pinch of turmeric For blue and purple Boil 1/4 piece of chopped cabbage in about 3 cups of water for about 30 minutes or until you're left with about 1 cup of water. Use this water to cook 1/2 cup of sushi rice and save about 3 tbsp of the purple water to make the blue food colouring. Now you've got your purple rice use some of the remaining white rice you made to make blue. Add about 1 tsp of baking soda to the purple water and it will turn blue, now add this to the sushi rice and mix it well. Assembling the sushi Chop your sweet potato in stripes and roast these in a preheated oven on 450 Fahrenheit for about 20 minutes. Now chop the remaining ingredients into strips. Now get a bamboo roller and cover it with some plastic wrap to keep it clean. Add a sheet of nori and place strips of rice until you've got all the colours and top this with the filling. Now roll the suhsi and wet the end with a bit of water to make it sticky and place it on a platter or chopping board. Once you've rolled all your rolls, wet a sharp knife and slice your rolls to reveal a beautiful rainbow sushi! Enjoy! #letscookvegan

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Let's Cook Vegan (@letscookvegan)

Dinner plans!🍣 #theindigokitchen #rainbowsushi #eattherainbow #fashionscene #sushi #nevernoteating #rainbowcolors

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Fashionscene Nederland (@fashionscenenl)

The perfect pairing! #rainbowsushi

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Virtue Drinks (@virtuedrinks)

">">">

Źródło: SoBadSoGood.com

Zdjęcie: Screenshot Instagram.com

Dodał(a): Anna Guzek , Wtorek 31.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×