Uwaga! Te produkty mogą powodować zatrucie pokarmowe

Jeśli jedzenie, które będziemy spożywać, nie zostanie odpowiednio przygotowane, możemy paść ofiarą zatrucia pokarmowego. Zatrucie to wywołują bakterie, wirusy i toksyny. Sprawdź, które produkty najczęściej je powodują!

zatrucie.jpg

Niepasteryzowane mleko

Jeśli  decydujesz się na spożywanie mleka niepasteryzowanego, pamiętaj o tym, że zawsze trzeba przechowywać je w lodówce i pod żadnym pozorem nie pić po przekroczeniu daty ważności. To mleko zawiera w sobie bakterie, które, jeśli nie będziesz odpowiednio postępować, spowodują zatrucie pokarmowe. To samo dotyczy lodów- jeśli wydają Ci się rozmrożone, nawet nie próbuj ich jeść!

Zobacz także: Co robić w razie zatrucia?

Jajka

Aby uniknąć zatrucia, należy upewnić się, że zarówno białko, jak i żółtko są dostatecznie ugotowane. W innym wypadku wzrasta zagrożenie zarażeniem bakterią, jaką jest Salmonella.

Melon

Ten owoc jedzony jest razem ze skórką, ale problem tkwi w czym innym. Rzadko kiedy melony są myte, a podane ich kawałki na talerzu mają ze sobą styczność, co powoduje rozprzestrzenienie się bakterii na cały owoc.

Wieprzowina

Mięso powinno się gotować bardzo dokładnie. Niedogotowana wieprzowina może stać się przyczyną zakażenia włośnicą! Jest to spowodowane przejściem pasożytów z mięsa do przewodu pokarmowego.

Fot. Thinkstock

Zobacz też:
ID galerii:665



Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Sobota 23.07.2016 (aktualizacja: 2016-07-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×