Zapomniałaś posadzić warzywa wiosną? Nic straconego!

Wysadzanie warzyw odbywa się zazwyczaj na przestrzeni wiosny i wczesnego lata. Jednak istnieją warzywa, które możesz wysiewać praktycznie przez całe lato, aby później cieszyć się jesiennymi zbiorami.

warzywa.jpg

SAŁATA ROSZPONKA

Posiada nie tylko walory smakowe, ale także niezastąpione działanie lecznicze. Idealnie nadaje się jako jeden ze składników oczyszczających organizm z toksyn oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Liście roszponki stosowane w kuchni mają łagodny smak, ale można przygotować z nich również napary, które będą działały uspokajająco. Nasiona roszponki kupimy w każdym sklepie ogrodniczym. W zasadzie, najlepszym momentem na ich wysiew jest marzec, ale nie popełnisz błędu, jeżeli zdecydujesz się na roszponkę w sierpniu. Na początku listopada powinny pojawić się pierwsze listki gotowe do użycia.

RZODKIEWKA

Jest bogata w minerały, które świetnie sprawdzają się przy zwalczaniu trądziku oraz w walce ze słabą kondycją włosów lub paznokci. Właściwości te zawdzięcza siarce i sporym ilościom potasu. Zawiera również kwercetynę, która działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, zatem sprawdzi się podczas infekcji nosa i zatok. Z uwagi na krótką uprawę, aby cieszyć się zbieraniem plonów na jesieni, wysiewać możemy ją nawet w sierpniu. Rzodkiewki doskonale nadają się do uprawy na domowych, nasłonecznionych parapetach i balkonach.

KALAREPA

Nie wszyscy za nią przepadają choć stanowi fantastyczne źródło witaminy B i C. Poza bulwami kalarepy w kuchni sprawdzają się również jej liście. Badania opublikowane przez chińskich naukowców wskazują, że warzywo to ma działanie przeciwnowotworowe, a sok przygotowany z kalarepy może zastąpić płyn do płukania jamy ustnej. Wpłynie on pozytywnie na wzmocnienie zębów oraz zdezynfekuje język i dziąsła. Kalarepa preferuje stanowiska silnie nasłonecznione, a późniejszą odmianę możemy posadzić nawet w lipcu.

BURAK

Zgodnie z zasadą jesteś tym, co jesz, wybierając buraki powinnaś być prawdziwym okazem zdrowia! Kalarepa zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz sole mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor i magnez. Burak będzie idealnym wsparciem przy leczeniu nadciśnienia, anemii oraz chorób wątroby. Jeżeli zdecydowałaś się na stosowanie diety, koniecznie wprowadź to warzywo do swojego jadłospisu. Przyspiesza ono przemianę materii i hamuje apetyt na słodycze. Nie jest również tajemnicą, że dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale działała na poprawienie porannego samopoczucia po nocnych wypadach ze znajomymi. Burak jest wrażliwy na brak słońca, zatem lato będzie idealnym czasem na jego wysiew.

Zdjęcie: Thinkstock

ID galerii:651

Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Wtorek 19.07.2016 (aktualizacja: 2016-07-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×