Zdrowotne właściwości curry

Curry to to nie przyprawa - to cała grupa przypraw zmieszana w odpowiedniej proporcji. Nazwa pochodzi ze Sri Lanki, ale curry jest dziś znane na całym świecie, a uczeni prześcigają się w odkrywaniu jej zdrowotnych właściwości.

Zdrowotne właściwości curry

Zdrowotne właściwości curry

W skład curry wchodzi między innymi: kurkuma, imbir, pieprz czarny, chili i czosnek. Każdy z tych składników ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ale w curry uczeni najbardziej skupiają się na kurkumie, która wykazuje coraz więcej leczniczych właściwości. Badacze zauważyli, że kurkuma powstrzymuje przerost serca i utrzymuje je w prawidłowej formie. Curry poleca się też osobom chorym na artretyzm i chorujących na alzheimera. Co więcej odkryto, że stosowanie curry w kuchni może powstrzymać rozwój komórek rakowych. Aktywne składniki kurkumy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jedzenie z curry wspomaga działanie mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. I wcale nie musisz jeść tej przyprawy codziennie – wystarczy niewielka ilość raz na jakiś czas.


Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również: 

Mit kalorycznych ziemniaków 

Piramida żywieniowa dla kobiet 

Pozytywne właściwości awokado 


Dodał(a): Ewa Nenko , Piątek 20.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
fridda
Uwielbiam curry, ale polecam kupić oryginalne indyjskie niż mniej intensywne "firmowe".
Dodano: 2012-09-03 10:07:02 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Kurczak Curry

    kurcxak curry

    Wiele gospodyń może wyczarować z kurczaka mnóstwo wspaniałych i oryginalnych potraw. Jest nie tylko smaczny, ale także szybki w przyrządzeniu. Dowiedz się więcej o słynnej potrawce z… czytaj więcej

  • Curry z indyka

    Curry z indyka

    Curry to przyprawa wprost stworzona do drobiu. Jeśli lubisz orientalne smaki, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu! czytaj więcej