Zupa dla wiecznie głodnych

Ma niewiele kalorii, a mnóstwo witamin. Dlatego żywieniowcy obwołali ją gwiazdą odchudzania. Zupa może być głównym składnikiem twojego dietetycznego menu.

Zupa dla wiecznie głodnych

Zaczynasz dzień od energetycznego śniadania, potem sięgasz po lekką przekąskę, a po południu zjadasz lunch zrobiony w domu. Natomiast po powrocie z pracy sycisz się zupą – za każdym razem inną. Jej przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Dzień przed rozpoczęciem diety trzeba tylko ugotować duży garnek pomidorówki (czyli zupy podstawowej). Na jej bazie przez kilka kolejnych dni komponujesz nowe, wyrafinowane dania. Jeśli w ciągu dnia będziesz potrzebowała jeszcze dodatkowej przekąski, wypij szklankę zupy matki, schrup kilka plasterków świeżego ogórka albo laskę selera naciowego. Po dwóch tygodniach takiej kuracji będziesz miała 5 kg mniej!

Dzień 1.

Śniadanie: 350 kcal Jogurt z owocami: Szklankę pokrojonych truskawek wymieszaj z ½ szklanki jagód. Polej jogurtem naturalnym (170 ml).
Lunch: 360 kcal Omlet francuski z warzywami: 2 jajka wymieszaj z odrobiną mleka, wlej na patelnię, dodaj pokrojony plaster wędliny. Na omlet połóż różyczki brokułu oraz łyżkę odsączonej fasolki.
Przekąska: 200 kcal Sałatka z gruszek: Połówki gruszki skrop sokiem z cytryny i podpiecz na patelni. Pokrój w plasterki i wymieszaj z kiełkami. 
Kolacja: 380 kcal Grecki gulasz: Do porcji zupy podstawowej (2 szklanki) dodaj pokrojony ziemniak oraz 120 g dorsza. Gotuj 3 minuty. Posyp pokruszonym serem typu feta i posiekaną dymką. 

Dzień 2.

Śniadanie: 350 kcal Płatki owsiane z owocami: Poprzedniego dnia namocz 4 łyżki płatków owsianych w szklance chudego mleka. Dodaj połówki truskawek (5 sztuk), kilka jeżyn, ciemnych winogron (10 sztuk), posyp łyżką pokruszonych orzechów włoskich. Wypij szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Lunch: 450 kcal Sałatka caprese: Pokrojoną w plasterki mozzarellę (100 g) wymieszaj z pokrojonymi w plastry 2 pomidorami i liśćmi świeżej bazylii. Skrop octem balsamicznym, polej łyżką oliwyz oliwek. Zjedz z tostem pełnoziarnistym.
Przekąska: 100 kcal Sałatka owocowa: Kawałki truskawek (5 sztuk) wymieszaj z cząstkami mandarynki, melona (plaster). Skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami mięty.
Kolacja: 300 kcal Meksykańska zupa z kurczakiem: Do 2 szklanek zupy podstawowej dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka (120 g). Gotuj zupę, aż mięso będzie miękkie. Przypraw chilli. Zjedz z kromką chleba razowego.

Dzień 3.

Śniadanie: 300 kcal Owocowy twaróg: Biały serek homogenizowany (200 g) o smaku naturalnym wymieszaj z ½ pokrojonego w plasterki banana, 5 truskawkami i łyżką płatków owsianych. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Wypij świeżo wyciśnięty sok z marchewki.
Lunch: 350 kcal Kanapka pełnoziarnista: Pomiędzy 2 kromki opieczonego w tosterze pieczywa pełnoziarnistego włóż solidny plaster chudej wędliny (50 g), liście sałaty, pokrojony w plastry pomidor. Całość polej sosem zrobionym z łyżki soku pomidorowego, łyżki śmietany (12 proc.) i łyżki startego chrzanu. Do tego przygotuj sałatkę. Pokrój pomidor i ogórek. Skrop oliwą z oliwek.
Przekąska: 100 kcal Jogurt naturalny (100 ml), garść jeżyn.
Kolacja: 300 kcal Zupa włoska: Do 2 szklanek przygotowanej wcześniej zupy dodaj 3 łyżki ugotowanej białej fasolki i 2 łyżki drobnego makaronu. Gotuj, aż makaron stanie się miękki. Przed podaniem posyp zupę łyżką startego żółtego sera i posiekaną bazylią.

Dzień 4.

Śniadanie: 350 kcal Owsianka cynamonowa: Do garnka z grubym dnem wlej 1½ szklanki wody, wsyp 4 łyżki płatków owsianych, garść rodzynek i szczyptę cynamonu. Gotuj ok. 20 minut. Do owsianki dodaj 2 śliwki i potężny kleks gęstego jogurtu.
Lunch: 300 kcal Burger z indykiem: Mielone mięso z indyka (120 g) połącz z bułką tartą, cebulą oraz pietruszką i pieprzem. Wymieszaj i zrób kotlet. Usmaż na patelni. Zjedz z tostem przełożonym sałatą i plasterkami pomidora. 
Przekąska: 100 kcal Gruszka.
Kolacja: 380 kcal Zupa z fasolką: Do porcji zupy podstawowej dodaj 120 g pokrojonej piersi z indyka. Przypraw chilli, dodaj 3 łyżki ciemnej fasolki. Gotuj do miękkości. Gdy zupa będzie chłodniejsza, zmiksuj ją. Posyp łyżką parmezanu oraz kolendrą. 


Dodał(a): Ola Rostkowska , Wtorek 06.09.2011 (aktualizacja: 2011-09-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
emartea
Ta dieta daje naprawdę zadziwiające efekty ! Niestety gdzieś zgubiłam ten nr Olivii ( jeśli dobrze pamiętam z września 2010) i desperacko potrzebuje przepis na zupę-bazę. Tak naprawdę to ona jest kluczem do sukcesu tego jadłospisu.
Mógłby mi ktoś pomóc ?
Dodano: 2011-11-15 13:25:49 Zgłoś nadużycie
zuzaem
Taaaaaka zupa to by mi się przydała!
Dodano: 2011-11-02 00:47:10 Zgłoś nadużycie
kasia507307
Chcesz dowiedzieć się jaki jest zdrowy posiłek na śniadanie? Zobacz jak może wyglądać teraz i jak prosto można przygotować pyszne śniadanko.http://www.zdrowesniadanie.info/torbicka
Dodano: 2011-10-29 13:08:03 Zgłoś nadużycie
isa20
A może jakaś dieta dla wegetarian? :D
Dodano: 2011-09-18 16:48:17 Zgłoś nadużycie
LolaPe
Bardzo fajny jadłospis, chyba skuszę się na wypróbowanie tej diety ;)
Dodano: 2011-09-07 14:29:12 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×