Groźna mączka chleba świętojańskiego?

Poleć znajomym

Znajdziemy ją na etykietach wielu produktów spożywczych - mączka chleba świętojańskiego - co to jest, i czy są jakieś ograniczenia w jej spożywaniu?

Groźna mączka chleba świętojańskiego?

Groźna mączka chleba świętojańskiego?

Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob) posiada nawet swój własny numer wśród emulgatorów używanych w artykułach spożywczych - jest to oznaczenie E410. Ale spokojnie - bez paniki, nie każdy emulgator jest szkodliwy, są to stabilizatory i środki konserwujące, które pozwalają żywności utrzymywać dłużej świeżość. Mączka chleba świętojańskiego to naturalny polisacharyd, produkowany z nasion drzewa świętojańskiego, i jest środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Znajduje się w wielu różnych produktach, i nie ma określonego dopuszczalnego dziennego spożycia. W bardzo wysokich stężeniach może powodować wzdęcia, ale nie ma żadnych przeciwwskazań w jego spożyciu. Karob ma charakterystyczny smak i zapach czekolady, dlatego czasem jest wykorzystywany jako zamiennik kakao. Z tego wszystkiego wynika, że nie ma się co bać, jeżeli wśród składników na opakowaniu znajdziesz oznaczenie E410.


">Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Trzymaj cukier w ryzach 

5 błędów odchudzania 

Pij z głową 

Dodał(a): Ewa Nenko , Poniedziałek 30.07.2012 (aktualizacja: 2012-08-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Zobacz więcej