Pozytywne właściwości awokado

Poleć znajomym

Awokado pojawiło się w Europie dopiero w XVII w. W Ameryce Środkowej i Południowej, jest jednym z podstawowych owoców w codziennej diecie. Ze względu na jego właściwości powinniśmy się postarać, aby częściej zagościło na naszym stole.

awokado

Czy wiesz, że awokado jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych? Kto by przypuszczał, że w tym niepozornym owocu znajduje się tyle substancji odżywczych.. Owoc ten może nas uchronić przed wieloma chorobami,takimi jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu i rak. Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmięsiączkowego.

A ponieważ, ma wielorakie zastosowanie w kuchni, nie będzie trudno zawrzeć go w naszym menu. Już jutro do obiadu możesz podać sałatkę z awokado i pomidorami:) Smacznego!



Przeczytaj również:

Pomarańczowe doładowanie

Moc sezonu

Owsianka na dobry początek dnia

Dodał(a): Ewa Nenko , Wtorek 19.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
teni
uwielbiam awokado, a w szczególności taki meksykański sos z awokado do buritto, chyba nazywa się guakamole? czy jakos tak...polecam!
Dodano: 2012-06-19 15:05:42 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×