Szkodliwość mączki chleba świętojańskiego - co musisz o tym wiedzieć?

Znajdziemy ją na etykietach wielu produktów spożywczych - mączka chleba świętojańskiego - co to jest, i czy są jakieś ograniczenia w jej spożywaniu?

Groźna mączka chleba świętojańskiego?

Groźna mączka chleba świętojańskiego?

Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob) posiada nawet swój własny numer wśród emulgatorów używanych w artykułach spożywczych - jest to oznaczenie E410. Ale spokojnie - bez paniki, nie każdy emulgator jest szkodliwy, są to stabilizatory i środki konserwujące, które pozwalają żywności utrzymywać dłużej świeżość.

Mączka chleba świętojańskiego to naturalny polisacharyd, produkowany z nasion drzewa świętojańskiego, i jest środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Znajduje się w wielu różnych produktach, i nie ma określonego dopuszczalnego dziennego spożycia. W bardzo wysokich stężeniach może powodować wzdęcia, ale nie ma żadnych przeciwwskazań w jego spożyciu. Karob ma charakterystyczny smak i zapach czekolady, dlatego czasem jest wykorzystywany jako zamiennik kakao. Z tego wszystkiego wynika, że nie ma się co bać, jeżeli wśród składników na opakowaniu znajdziesz oznaczenie E410.

Mączka świętojańska a gluten 

Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu, dzięki czemu spokojnie mogą ją jeść osoby, które chorują na celiakię oraz, które z własnego wyboru są na diecie bezglutenowej. Mączka nie zawiera także teobrominy i kwasu szczawiowego, ani kofeiny, jest zatem dobrym zamiennikiem czekolady i kakao. Mączka jest także zamiennikiem jajek - nadaje się do przygotowywania wypieków i sosów.

MĄCZKA chleba świętojańskiego - przepisy 

Jeśli zastanawiasz się nad tym, gdzie kupić mączkę chleba świętojańskiego, spieszymy z odpowiedzią. Mączkę chleba świętojańskiego kupić można w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, a także w Internecie. Cena mączki chleba świętojańskiego nie jest wysoka - zazwyczaj oscyluje w granicach około kilkunastu złotych za opakowanie. Gdy już jesteśmy w posiadaniu mąki świętojańskiej, warto wykonać przy jej udziale ciekawe danie. My dziś polecamy Ci bardzo prosty do zrealizowania pomysł na kakao z mączką chleba świętojańskiego:

Składniki:

  • 1/2 gorącego litra mleka,
  • 2 łyżeczki mączki chleba świętojańskiego,
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao,
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego,
  • łyżeczka przegotowanej wody. 


Sposób przygotowania:

Do miseczki wsyp kakao i mączkę, następnie dodaj do nich melasę i wodę, całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Na koniec przelej do ulubionego kubka. Kakao gotowe!


Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Trzymaj cukier w ryzach 

5 błędów odchudzania 

Pij z głową 


Dodał(a): Ewa Nenko , Poniedziałek 30.07.2012 (aktualizacja: 2016-12-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.