Wszystko, co musisz wiedzieć o owocu liczi - jak go jeść, jakie ma właściwości?

Kilka najważniejszych informacji dotyczących tego ciekawego owocu, najeżonego tajemnicą!

jak-jesc-liczi.jpgNajeżony tajemnicą, śmieszny owoc, który widzicie na zdjęciu to liczi. Jego ojczyzną są Chiny, dlatego też czasam nazywany jest śliwką chińską. Dziś liczi uprawiane jest właściwie na cały świecie - wszędzie tam, gdzie panuje ciepły klimat (m.in. na Florydzie, w Australii i południowej Afryce). W Polsce też możecie znaleźć te owoce, ale nie na krzaczkach, a... w sklepach.

Oczywiście, liczi nie jest u nas tak popularny jak pomarańcze, czy nawet nektarynki, dlatego pewnie trochę będziecie musiały go poszukać, jeśli tym tekstem narobimy Wam smaka na te owoce. Bo nie dość, że występuje tylko w sezonie - od maja do lipca - to jeszcze nie znajdziecie go w każdym warzywniaku. Czasami pojawia się w hipermarketach. 

Jeśli nigdy wcześniej nie miałyście do czynienia z liczi, to naprawdę warto nadrobić zaległości! Tym bardziej, że w małych, niepozornych owocach liczi kryje się istne bogactwo witamin, ale o tym dokładnie przeczytacie poniżej. 

 Zobacz także: 5 ciekawych zastosowań skórki z pomarańczy


właściwości liczi, czyli dlaczego warto jeść ten owoc?

Miąższ liczi jest istnym bogactwem witaminy C (72 mg na 100 mg owocu!), żelaza i polifenoli. Szczególnie istotny jest ten ostatni składnik odżywczy, gdyż niewiele owoców ma go aż tyle co te niewielkie, niepozorne chińskie śliwki. 

Liczi powinny włączyć do swojej diety przede wszystkim te osoby, które chcą ochronić swój organizm przed miażdżycą i nowotworami. Zjedzenie tego owocu powinno wam dodać sił, poprawić humor i postawić na nogi! To także idealny owoc na odchudzanie, szczególnie po treningu - liczi uzupełnią poziom straconych elektrolitów!

Zobacz także: Marakuja- jak ją jeść i inne ciekawostki


JAK JEŚĆ liczi?

Jadalny jest jedynie białawy miąższ liczi, do którego możecie się dostać po obraniu tego owocu - wystarcy małym nożykiem odciąć "ogonki" liczi a pozostałą część obrać już palcami. Skóra powinna łatwo odchodzić. Uwaga! W środku miąższu jest też pestka, której lepiej nie jeść. 

Miąższ liczi, pozbawiony pestki dobrze smakuje solo, ale jeśli chcecie z niego wyczarować coś dobrego, to owoc ten może być dodatkiem do np. owocowej sałatki, mięsa, ryby, jogurtu, drinków, lodów i innych deserów. Liczi ma słodkawo-kwaśny smak. 


JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY OWOC LICZI?

Wybierając liczi najlepiej kierować się wyglądem jego skórki-skorupki. Skorupka dojrzałych owoców, gotowych do zjedzenia powinna być jasnoczerwona i łatwo odchodzić, co możecie sprawdzić dotykając lekko owoc. Nie należy wybierać owoców, których skórka jest matowa, sucha i ciemna - tak wyglądają przejrzałe owoce.

właściwości odżywcze liczi - jak je wykorzystać w sałatce? (przepis)  

Aby w pełni skorzystać z mnogości właściwości odżywczych liczi, co jakiś czas możemy przygotowywać pyszną sałatkę owocową, która będzie zdrowym deserem i smakowitą przekąską. Poniżej znajdziecie prosty przepis z wykorzystaniem owocu liczi:

Składniki: 

  • 1 świeży ananas lub jedna puszka ananasa w syropie, 
  • 8 owoców liczi,
  • 3 owoce kiwi,
  • rukola - według uznania, 
  • jarmuż - według uznania, 
  • kardamon - według uznania, 
  • 1–2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
  • kilka kropli soku z cytryny.


Sposób przygotowania: 

Wszystkie owoce należy umyć, obrać, pokroić i wrzuć do miseczki. Jeśli nie wiecie, jak obierać liczi - należy obrać je w całości ze skórki - tutaj można pomóc sobie nożykiem do owoców i oddzielić miąższ od pestki. Następnie wszystkie obrane owoce zalewamy jogurtem, dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Na koniec całość można pokropić sokiem z cytryny. Gotowe! Smacznego!


Zobacz także: Odchudzające owoce i warzywa

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 16.11.2015 (aktualizacja: 2016-12-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×