Wysoki cukier i co teraz?

Poleć znajomym

Zrobiłaś badanie krwi i okazało się, że masz trochę podwyższony poziom glukozy... Nie martw się, to jeszcze nie oznacza, że codziennie będziesz brała leki. Pomoże Ci zmiana diety i więcej ruchu.

Wysoki cukier i co teraz?

Jeżeli tylko raz zdarzyło się, że wynik nie był prawidłowy, powtórz badanie. Może to tylko "wpadka" – przypomnij sobie, czy na pewno przed pobraniem krwi byłaś na czczo. Dopiero drugie badanie odbiegające od normy stanowi sygnał alarmowy. Powodem powstania cukrzycy są zakłócenia w przetwarzaniu węglowodanów. Te, które zjadasz (np. pieczywo, makaron, ryż, ziemniaki), są w zdrowym organizmie rozkładane do glukozy i w tej formie trafiają do krwi. Stamtąd wytwarzana przez trzustkę insulina przepycha glukozę do komórek, dla których jest ona głównym źródłem energii. Problem w tym, że nie zawsze masz tyle insuliny, ile trzeba, albo w tym, że komórki przestają na nią reagować i nie wchłaniają glukozy. Wtedy rozwija się cukrzyca typu 2.

Jedz częściej, ale mniej

Lekarze podkreślają, że zwłaszcza w początkowej fazie choroby właściwe odżywianie ma największy wpływ na unormowanie poziomu cukru we krwi. Dlatego warto skrupulatnie przestrzegać poniższych zasad.

Tego unikaj:

- produktów zawierających węglowodany proste, zwłaszcza cukru i słodyczy, oraz wytworzonych z rafinowanej mąki, np.białego chleba, bagietek, makaronu, chipsów, krakersów, słonych paluszków;

- tłuszczów zwierzęcych, ponieważ powodują otyłość i rozwój miażdżycy. Smalec, masło, tłuste gatunki mięsa i wędliny wpisz na swoją dietetyczną czarną listę;
- smażenia i pieczenia na tłuszczu, który wnika w potrawy i podnosi ich kaloryczność;
- alkoholu, ponieważ może pogłębiać zaburzenia przemiany materii;
- nadmiaru soli (dziennie wystarczy ok. 6 g, czyli łyżeczka), bo może powodować powstawanie nadciśnienia tętniczego;
- długich przerw między posiłkami, ich efektem są drastyczne spadki poziomu cukru we krwi.

To wybieraj:

- węglowodany złożone: makaron razowy, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż – zawierają dużo błonnika, który spowalnia tempo trawienia i wchłaniania cukru;
- warzywa – są źródłem błonnika i witamin zapobiegających uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki;
- tłuszcze roślinne, ryby, chude mięso oraz nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu – dostarczą ci niezbędnych składników odżywczych i pozwolą uniknąć nadwagi, która powoduje rozwój cukrzycy;
- gotowanie (także na parze) oraz smażenie, pieczenie i duszenie zawsze bez tłuszczu;
- regularne posiłki – jedz małe porcje, za to często, najlepiej 4-5 razy dziennie (przy leczeniu insuliną – nawet 6).

POZNAJ DIETĘ, KTÓRA OBNIŻY CUKIER

Zapisz się na basen

Regularną aktywność poleca się wszystkim, ale jeśli jesteś zagrożona cukrzycą, powinnaś traktować ruch jak jeden z najważniejszych leków. Zapobiega otyłości, pomaga uregulować poziom cholesterolu, wzmacnia serce. Pod wpływem wysiłku fizycznego komórki mięśni wchłaniają też więcej glukozy nawet bez interwencji insuliny. Jednak nie trzeba też przesadzać, bo nadmierne obciążenie może doprowadzić do hipoglikemii (czyli gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi). Znacznie ważniejsza jest regularność ćwiczeń. Wystarczy trening trwający pół godziny, niezbyt obciążający, ale codzienny. Powoli podwyższy on wytrzymałość i wydolność organizmu. Dobre są spacery, jazda na rowerze, a przede wszystkim pływanie w basenie.

Jeśli choroba się rozwija

Odpowiednia dieta i ruch to środki wystarczające do opanowania cukrzycy typu 2 we wstępnej fazie rozwoju. Jednak gdy choroba rozwinie się dalej, nieuniknione jest stosowanie leków. Nie ma stałego i jednego sposobu terapii – lekarz dopasowuje ją zawsze do stopnia zaawansowania choroby. Najpierw przepisuje środki doustne, które mają pobudzić komórki trzustki do aktywniejszego wydzielania insuliny. Dopiero gdy one nie pomagają, stosowana jest insulinoterapia. Bez względu na rodzaj terapii każdy chory na cukrzycę musi codziennie mierzyć i zapisywać poziom cukru we krwi. Dzięki temu można dobrze kontrolować chorobę.

JESTEŚ W CIĄŻY? UWAŻAJ NA CUKRZYCĘ!


Autor: Katarzyna Przedpełska

Przeczytaj również:

Dokuczliwe zatoki

Anemia - co się za nią kryje?

Kiedy skóra choruje






Dodał(a): Ola Rostkowska , Środa 31.08.2011 (aktualizacja: 2012-02-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
kobieta
Moja babcia ma niestety cukrzycę.
Dodano: 2011-08-31 14:43:20 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Test w kierunku HIV

    Test w kierunku HIV

    Każdy, kto ma za sobą choć jedno ryzykowne zachowanie seksualne, powinien zbadać się w kierunku HIV. Taki test można w Polsce zrobić szybko, anonimowo i bezpłatnie. To jedyny sposób na to,… czytaj więcej

  • Jak wygrać z HIV?

    Jak wygrać z HIV?

    Jak dotąd tylko 9% Polaków chciało przekonać się, czy jest zakażonych HIV. Tak niewielki odsetek może być zarówno rezultatem niskiej świadomości zagrożenia wirusem, jak i przekonaniem,… czytaj więcej

Zobacz więcej