Boże Narodzenie za granicą

Święta to czas rodzinnych spotkań, dlatego w wielu domach na świecie stoły uginają się od świątecznych pyszności. Często zaskakujących.

Boże Narodzenie za granicą

Hiszpański wieniec i krewetki

W Hiszpanii podstawą na stole wigilijnym są krewetki– smażone, pieczone. Tego dnia nie obowiązuje post, wśród dań króluje więc jamón (czyli suszona szynka), pieczone jagnię lub prosię. Przed świętami w sklepach pojawia się turrón – rodzaj deseru Boże Narodzenie za granicąnugatowego z migdałami, orzechami, galaretką, karmelem. Celebrowanie Bożego Narodzenia kończy się 6 stycznia, w Święto Trzech Króli.

Ulicami miast przechodzi w tym dniu parada, na której królowie obsypują małych widzów słodkościami. Z tej okazji nikt nie odmówi sobie kawałka Roscón de Reyes – ciasta w kształcie pierścienia nadziewanego bitą śmietaną, z kandyzowanymi owocami na wierzchu. W każdym jest maleńka figurka. Kto ją znajdzie w swoim kawałku, będzie miał szczęście przez cały rok. 

Angielski pudding i zupa z ostryg

Wyspiarze nie obchodzą wigilii, ale mają bardzo oryginalne świąteczne potrawy. Podają je Boże Narodzenie za granicąw koronach wykonanych z papieru, symbolizujących Trzech Króli. Je się zupę z ostryg, indyka faszerowanego warzywami oraz mielonymi kasztanami, podawanego z ziemniakami. Piecze się także kiełbaski zawinięte w plastry boczku. Na deser nie może zabraknąć puddingu, którego przygotowywanie to wielka ceremonia.

Tradycyjny musi być wykonany z 13 składników, co symbolizuje Chrystusa i 12 apostołów. Zwyczaj każe, aby w przyrządzanie puddingu zaangażowana była cała rodzina. Składniki powinny być ucierane w jednym kierunku: od wschodu do zachodu, bo taką drogę przebyli Trzej Królowie, aby pokłonić się Jezusowi.  

W Szwecji szynka i molwa

Boże Narodzenie za granicąBożego Narodzenia nikt tu sobie nie wyobraża bez ryżu z migdałami i cynamonem. Obowiązkowe są też szynka opiekana w piecu, którą podaje się z musztardą, oraz fasola z boczkiem. Poza tym Szwedzi pieką na święta chleb z imbirem, przyrządzają gotowanego dorsza z białym sosem i, oczywiście, lufisk, czyli moczoną przez kilka tygodni w wodzie suszoną molwę (ryba z gatunku dorszowatych).

Podają ją z beszamelem oraz ze sporą ilością pieprzu. Młodzi Szwedzi za mdłą molwą nie przepadają, ale tradycja to rzecz święta. Lubią natomiast pyszną zapiekankę ziemniaczaną z anchois, nazywaną pokusą Janssona. Zamiast anchois wykorzystuje się też szprotki ze sporą ilością cebuli.

U Niemców pieczona kaczka i grzaniec

Gospodynie w Niemczech dbają o to, aby podczas wieczerzy wigilijnej na Boże Narodzenie za granicąstole znalazło się dziewięć potraw. Podstawa to sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) oraz pieczona kiełbasa z kiszoną kapustą. Przy stole wigilijnym nie ma wolnego miejsca dla niespodziewanego gościa – to polska tradycja. Za to chcąc zapewnić sobie dostatek na cały rok, Niemcy kładą pod talerzyk lub obrus pieniążek.

Pojawienie się pierwszej gwiazdki sygnalizuje dźwięk srebrnego dzwoneczka oraz zapalenie świeczek na choince. W pierwszy dzień świąt na uroczystym obiedzie nie może zabraknąć pieczonej gęsi (indyka lub kaczki) faszerowanej jabłkami, suszonymi owocami i orzechami. Przez całe święta Niemcy piją grzane wino i jedzą rozmaite słodkości. Zazwyczaj kilka dni przed Bożym Narodzeniem gospodynie pieką Christstollen – struclę drożdżową, wyglądającą jak bochenek chleba, z bakaliami i rodzynkami. Ten kształt jest niezwykle ważny – ma przypominać maleńkiego Jezuska zawiniętego w becik. Dlatego góra ciasta powinna wyglądać jak fałdki pieluszki.

Grzane wino, składniki na 2-4 porcje:

  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • pomarańcza
  • laska cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku
  • kilka goździków
  • pół cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • szklanka wody (ewentualnie)

Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę umyj, pokrój na plastry. Do garnka wlej wino, dodaj owoce, cynamon, cukier i goździki. Możesz dolać wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy będzie gorące, zdejmij je z palnika, przelej przez sitko do innego naczynia. Podawaj w kubkach, do każdego możesz wrzucić
plasterek pomarańczy.

W Rosji postna zupa piwna

Boże Narodzenie za granicąZgodnie z prawosławną tradycją Boże Narodzenie obchodzi się tu 7 stycznia. Głównym daniem wigilijnym jest kutia przygotowywana z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku i orzechów. Nie może zabraknąć prosfory – tradycyjnego chleba ofiarnego, zwanego cerkiewną bułeczką. To właśnie od modlitwy oraz zjedzenia prosfory rozpoczyna się wieczerza. Gospodynie, podobnie jak w Polsce, przygotowują 12 potraw. Obowiązkowo na stole znajdują się m.in. bliny oraz ryby i mięsa w galarecie.

Wśród młodego pokolenia bardzo popularna jest faramuszka, czyli zupa piwna, która zaliczana jest do dań postnych. Główny punkt świątecznego obiadu to zwykle gęś z jabłkami. Tego dnia nikt nie zapomina o zapaleniu świecy po zmierzchu i postawieniu jej w oknie, aby Chrystus widział, że w tym domu czeka na niego cała rodzina. W święta nie tylko starsi, ale i młodzi ludzie chętnie sobie wróżą. Popularną wróżbą na wsiach jest karmienie kury ziarnem i obserwowanie, ile go zje. Jeśli sporo, rok będzie bogatszy. 

Faramuszka, składniki na 6-8 porcji:

  • 2 l jasnego lekkiego piwa
  • 150 g rozdrobnionego chleba żytniego
  • pół łyżeczki kminku
  • 100 g cukru (lub łyżeczka miodu) 
  • łyżka masła
  • po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • sól

Przygotowanie: Piwo przelej do garnka, dodaj chleb, doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło,
kminek, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i cukier (lub miód). Zupę przetrzyj przez gęste sito, dodaj litr wrzącej wody, wymieszaj i odstaw pod pokrywką w ciepłe miejsce na 20 minut. Podawaj z grzankami z bułki lub chleba razowego.

   Tekst: Beata Rayzacher






pedilady22_3.jpg

Dodał(a): Magdalena Milewska , Niedziela 25.12.2011 (aktualizacja: 2012-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olafasola
Co kraj to tradycja:)
Kocham Polskie Święta:)
Dodano: 2011-12-26 15:34:36 Zgłoś nadużycie
bboybemybaby
Najsmaczniej hiszpania! mmmm
Dodano: 2011-12-25 18:17:43 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×