Nie marnuj żywności!

Czy wiesz, że co roku w Unii Europejskiej marnowane jest 89 milionów ton żywności? W dodatku liczba ta może sięgnąć 126 milionów w 2020 roku, jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie kroki!

Nie marnuj żywności!

Nie marnuj żywności!



Z każdym rokiem wzrasta liczba marnowanej żywności. Problem ten dotyczy zarówno gospodarstw domowych, jak też branży gastronomicznej. Kupujemy za dużo produktów spożywczych, lub takie, które mają krótki termin przydatności do spożycia. W konsekwencji jesteśmy zmuszani pozbywać się nieświeżej żywności. Dlatego warto nabrać odpowiednich nawyków, dzięki którym zaczniemy mądrze gospodarować jedzeniem.

Jak zapobiegać marnowaniu żywności?


Oto kilka wskazówek, jak ograniczyć ilość wyrzucanej żywności, zmniejszyć wydatki na jedzenie i chronić środowisko:

1. Rób listy zakupów. Planuj posiłki z  kilkudniowym    wyprzedzeniem. Sprawdź, które z potrzebnych produktów masz już  w  domu, i przygotuj listę pozostałych rzeczy do kupienia. Pamiętaj, by zabrać listę ze  sobą, i staraj    się    kupować    ustalone produkty. Nie daj się skusić promocjami i nie wybieraj się do  sklepu  o  pustym żołądku  –  kiedy jesteśmy głodni, częściej wrzucamy do koszyka niepotrzebne produkty. Wybieraj    pojedyncze  warzywa  i owoce, zamiast pakowanych  –   dzięki temu kupisz ich dokładnie tyle, ile potrzebujesz.    

2. Sprawdzaj daty na opakowaniu. Produkty o krótkiej przydatności do spożycia kupuj niedługo przed użyciem albo   wybieraj ich trwalsze odpowiedniki. Pamiętaj o znaczeniu informacji podawanych na opakowaniach: komunikat „Należy spożyć do”   –   umieszczany na  produktach,  które łatwo się psują, wskazuje datę, po której towar nie    nadaje    się   do jedzenia  (np. mięso, ryby).  Z  kolei  termin „Najlepiej spożyć  do” wskazuje datę, do której dany artykuł zachowuje   wszystkie walory smakowe,   jednak po jej upływie nadal jest jadalny.      
sb10062327o-001.jpg
3. Kontroluj wydatki. Marnowanie jedzenia to  jednocześnie marnowanie pieniędzy.

4. Sprawdź temperaturę w lodówce. Upewnij się, że Twoja lodówka jest domknięta i sprawdź ustawienia   termostatu. Żywność przechowywana w temperaturze 1-5°C pozostaje świeża przez dłuższy czas.   

5. Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

6. Kładź starsze produkty z przodu. Kiedy układasz kupione produkty w kuchennych szafkach lub w lodówce,    przesuń te starsze, o krótszej przydatności do spożycia, do przodu. W  ten sposób unikniesz spleśniałych produktów.

7. Podawaj małe porcje jedzenia i zachęcaj domowników, by dokładali sobie więcej, gdy zjedzą pierwszą porcję.

8. Wykorzystuj resztki. Zamiast wyrzucać resztki produktów spożywczych, możesz je wykorzystać do    przygotowania obiadu na następny dzień albo zamrozić na później. Z miękkich owoców możesz zrobić koktajl mleczny albo upiec   
ciasto. Warzywa, które zaczynają więdnąć, znakomicie nadają się na zupę.       

9. Zamrażaj. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całego bochenka chleba w ciągu dwóch dni, włóż go do zamrażarki. Po    powrocie z pracy, wyjmuj z niej tyle kromek, ile zazwyczaj jadasz wieczorem. Na tej samej zasadzie możesz zamrażać porcje gotowych posiłków –  zaoszczędzisz sobie gotowania!

10. Kompostuj. Odpadków nie da się całkowicie wyeliminowywać, ale można je utylizować. Obierki z owoców i    warzyw można gromadzić w osobnym koszu  –  na balkonie lub w ogrodzie. Po kilku miesiącach powstaje z nich    kompost, który jest niezastąpionym nawozem zarówno dla roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Znakomitym rozwiązaniem  do  utylizowania  odpadków z gotowanej żywności są kuchenne kompostowniki. Gromadź organiczne   odpadki, podlewaj je specjalnym płynem zawierającym bakterie, a resztę pozostaw naturalnej fermentacji. Powstały    w ten sposób materiał organiczny sprawdza się świetnie jako nawóz.




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Poniedziałek 10.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×