Przekąski dla kibiców

Kiedy piłkarskie emocje sięgną zenitu, warto mieć pod ręką smaczną przekąską, którą będziesz mogła schrupać podczas kibicowania naszej reprezentacji!

przekąski dla kibiców

Kibicowanie dostarcza niezwykle silnych emocji. Dlatego warto jest mieć pod ręką smaczną przekąskę, która umili Ci oglądanie meczu w domu. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka propozycji niezwykle szybkich i prostych w przygotowaniu przekąsek, które z całą pewnością zaskoczą pozostałych domowników!

Nuggetsy z krakersów

nuggetsy.jpg

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1l maślanki
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • duża paczka krakersów

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, zalać maślanką i doprawić dużą ilością przypraw. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Krakersy drobno pokruszyć i obtaczać w nich schłodzone mięso. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładać do rozgrzanego do temp.  200 C piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut.


Grissini - paluchy i precle

Grissini- paluchy i precle

Składniki:

  •     475g mąki pszennej (dodałam jeszcze ok. 80g)
  •     1 ½ łyżeczki cukru
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 ¼ łyżeczki drożdży instant (użyłam ok. 12g drożdży świeżych)
  •     3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam olej z pestek winogron)
  •     275g wody
  •     2 łyżki ziaren sezamu
  •     2 łyżki maku
  •     2 łyżki prażonej cebuli
  •     2 łyżki ziół (bazylia, oregano, tymianek)


 Przygotowanie:

 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami . Wlać oliwę i wodę, wymieszać. Na blacie zagnieść gładkie, miękkie, ale zwarte ciasto.

2. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, w każdą wgnieść jeden z dodatków i dać ciastu odpocząć ok. 10-15 minut na omączonym blacie.

4. Następnie każdą z ćwiartek podzielić na 8 części i formować wałeczki o długości ok. 25 cm (ew. zawijać w precle). Układać na przygotowanej blasze, posmarować lekko oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

5. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis, wykonanie i foto: Agata Hanaj

 Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Składniki:

  • 1 półbagietka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła włoskie
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia (do dekoracji)
  • mozarella (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Bagietkę pokroić na ukośne kromeczki. Czosnek przecisnąć przez praskę, posmarować nim bagietkę z jednej strony. Polać oliwą. Piec z jednej i z drugiej strony w piekarniku lub na grillu do osiągnięcia złotego koloru.
2. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
3. Przygotowane pomidory ułożyć na bagietkach, posypać mozarellą i udekorować bazylią.



Pizza pepperoni

pizza pepperoni.jpg

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 kostki drożdży
  • sól
  • mała cebula
  • 10 pieczarek
  • 15-20 plastrów pepperoni
  • 1 puszka pomidorów
  • 15-20 dkg mozarelli
  • oregano, bazylia

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, wlać do mąki wymieszanej z odrobiną soli. Dobrze wyrobić.
2. Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, np. obok piekarnika, który ustawić na 200 stopni.
3. W między czasie przygotować składniki. Ser zetrzeć, pieczarki pokroić, cebulę poszatkować, pomidory zmiksować, przyprawić solą, oregano i bazylią.
4. Gdy ciasto urośnie, wyłożyć je na blaszce, posmarować sosem (reszta, która zostanie, może zastąpić później ketchup), posypać serem, cebulą, ułożyć pepperoni i pieczarki.
5. Pizzę piec ok. 15-20 minut.

Papryki nadziewane pieczarkami

papryki nadziewane

Składniki:

4 okrągłe żółte papryki

20 dag pieczarek

1 torebka ryżu

zielona pietruszka

oliwa z oliwek

cebula

sól, pieprz

starty ser

2łyżki ketchupu

sos pomidorowy:

4 pomidory

łyżka masła

ząbek czosnku

świeża bazylia


Przygotowanie:

Papryki blanszujemy (wkładamy do osolonej wody na 2-3 min, po wyjęciu płukamy zimną wodą). Odcinamy górną część papryki o szerokości ok. 1-2 cm. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na oliwie z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa dusimy na patelni ok. 5 min.  Ryż gotujemy i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy pietruszkę, 2 łyżki ketchupu i posypujemy startym serem. Papryki wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odciętą częścią warzywa. Umyte pomidory kroimy na małe kawałki, dusimy na maśle i przecieramy przez sitko. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Papryki gotujemy w rondelku wraz z przygotowanym sosem ok. 30 min, aż do zmięknięcia. Na końcu posypujemy świeżą bazylią.



Źródło: MilionKobiet.pl



Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Wtorek 12.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
fajne przepisy
Dodano: 2012-06-12 20:04:48 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Pizzerki z serem mozzarella

    Mini pizza

    Pizzerki są jedzone bardzo chętnie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Fantastycznie sprawdzą się na przyjęciu i na piknikach. Proponujemy Ci przepyszne mini pizze, których składniki… czytaj więcej

  • Kwiaty cukinii w cieście nalesnikowym

    Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

    Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Można je przyrządzać na naprawdę wiele sposobów. Serdecznie zapraszamy Was do przygotowania tej jakże pysznej przekąski, która sprawdzi się na… czytaj więcej