Jak wybrać dobry ekspres do kawy?

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie dnia bez dobrej kawy, lecz aby ją stworzyć, warto mieć dobry ekspres. Zastanawiacie się jaki będzie najlepszy? Oto kilka wskazówek.

Jak wybrać ekspres do kawy?

Miłośnicy kawy zapewne często zastanawiają się nad zakupem dobrego ekspresu, lecz ciężko zdecydować, który tak naprawdę będzie najlepszy, dlatego też na nurtujące was pytania odpowiedziała Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland.

Faktycznie, warto zainwestować w ekspres, bo zwykły sposób parzenia nawet najlepszą mieszankę pozbawi wielu walorów. Oprócz wyboru dobrej gatunkowo mieszanki, kluczem do przyrządzenia aromatycznej i bogatej w smaku kawy jest odpowiedni sprzęt. Wśród ekonomicznych urządzeń, gwarantujących doskonałą jakość napoju, wyróżniają się ekspresy kapsułkowe - mówi Joanna Sobyra. Pozwalają one przyrządzić idealną kawę bez specjalistycznej wiedzy. Kapsułki zawierają odpowiednio zmieloną, odmierzoną i uciśniętą porcję. Dzięki temu kawa jest zawsze zaparzona w prawidłowy sposób.
Przy zakupie tego typu ekspresu warto zwrócić uwagę na jego specyfikację techniczną. Dobrze, by maszyna miała cechy podobne do sprzętów gastronomicznych. Domowy ekspres powinien wyróżniać się więc ciśnieniem na poziomie 19 bar oraz możliwością zaparzania espresso, czyli bazy do przygotowania różnych napojów kawowych. Dużym ułatwieniem będzie zakup urządzenia z automatycznymi ustawieniami, takimi jak temperatura wody i czas ekstrakcji. Możliwość korzystania ze standardowych ustawień zminimalizuje ryzyko nieprawidłowego procesu parzenia.

Zobaczcie także: Jak zamawiać kawę w innych państwach?

Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia budowy ekspresu. Jeszcze przed zakupem sprawdź, czy składa się on z odrębnych modułów. By ułatwić zachowanie czystości, zbiornik na wodę i pojemnik na kapsułki powinny być wyciągane. Zanim zdecydujesz się na konkretny model warto zweryfikować czy oferta producenta obejmuje szeroką gamę mieszanek kaw. Ze względu na budowę pojedynczej kapsułki, produkty innych marek mogą nie pasować do konkretnego ekspresu. Ważne więc, aby wybrany producent gwarantował nam różnorodność smaków, która pozwoli na kulinarne eksperymentowanie.

Zobaczcie także: Co o tobie mówi kawa, którą pijesz?

W warunkach domowych sprawdzą się kapsułki pakowane indywidualnie. Gwarantują one długotrwałą świeżość mieszanki, a co za tym idzie – bogaty aromat. Urządzenia kapsułkowe, w zależności od posiadanych funkcji, kosztują od ok. czterystu do ponad tysiąca złotych. Wyższa cena będzie wiązać się z dodatkowymi funkcjami, takimi jak wyposażenie w dyszę do spieniania mleka czy podgrzewacz do filiżanek.

Klasyczną alternatywą dla ekspresu jest kompaktowa i prosta w obsłudze kafetiera.

Jak wybrać ekspres do kawy?

To tradycyjne urządzenie, działające w oparciu o metodę ciśnieniową, pozwala wydobyć bogactwo smaku parzonej kawy. Wybierając to akcesorium, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość i materiał, z jakiego zostało ono wykonane. Rozmiar kafetiery zwykle podawany jest w oparciu o ilość napoju, jaką możemy przygotować podczas jednego parzenia. Warto dostosować go więc do naszych przyzwyczajeń i liczby domowników.

Zobaczcie także: Zielona kawa faktycznie odchudza?

W kwestii materiału dobrze sprawdza się stal nierdzewna, łatwa w utrzymaniu czystości i zachowująca trwałość nawet przy dużej częstotliwości użytkowania. Zaparzanie kawy przy pomocy kafetiery jest niezwykle proste. Przygotowanie naparu rozpoczynamy od rozkręcenia urządzenia i wlania wody do jego dolnej części do poziomu poniżej zaworka. Następnie wsypujemy kawę na sitko, nie ubijając jej i nie ugniatając. Skręcamy urządzenie i stawiamy na palniku na około 4 minuty. Kawa do kafetiery powinna być drobniej zmielona. Renomowani producenci umieszczają na opakowaniach informację o tym, do jakich urządzeń dedykowana jest kawa o określonym stopniu zmielenia.  



Zobaczcie także: 



Źródło: Segafredo Zanetti Poland
Foto: Mat. prasowe/ Shutterstock

Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Niedziela 18.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
Wydaje mi się że tak duże ciśnienie 19 bar wymagane jest przy nieco innym systemie grzewczym jakim jest przepływowy podgrzewacz, większość ekspresów ciśnieniowych kolbowych ręcznych czy automatycznych posiada ciśnienie 15 bar przy systemie grzewczym Thermoblock.
Z resztą istnieje wzór wymyślony przez włoskich baristów na idealne espresso, który tą teorie obala czyli 6-7/9/25/25/88/95.
6-7 gram kawy/9 bar ciśnienia/25 ml wody/25 sekund czas zaparzania/88 st.C temperatura dla Arabicy/ 95 st.C dla Robusty.
Więc potwierdza się teza nie ciśnienie jest ważne lecz odpowiednie proporcję. Zgadzam się z faktem że ekspresy na kapsułki nie wymagają większej umiejętności od użytkownika, ponieważ tak zostały zaprojektowane.
Pozdrawiam Arek.
Dodano: 2015-10-19 14:39:50 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×