Jak wyczyścić deskę do krojenia bez chemii? Prosty trik

Metoda sprawdza się zarówno przy deskach platlikowych, jak i drewnianych.

jak-wyczyscic-deske-do-krojenia.jpgDeska do krojenia to jedna z najbardziej potrzebnych i zarazem najczęściej używanych pomocy kuchennych. Nic dziwnego, że szybko niszczeje i zużywa się.

Nie na wszystko jest sposób, ale w przypadku deski do krojenia mamy dla Was sztuczkę - co zrobić, żeby dobrze wyczyścić deskę - pozbyć się z niej wszelkich zapachów i zarazków. Regularne, dokładne czyszczenie deski do krojenia może bowiem spowodować, że będzie Wam ona służyć dłużej i - co najważniejsze - pozbędziecie się częstego mieszania zapachów i smaków, co zdarza się jeśli nie przykładacie dużej wagi do zmywania. Niektóre produkty spożywcze, które wcześniej lądowały na desce, często ciężko z niej zmyć, to fakt, ale nie należy dawać za wygraną. 

 Zobacz także: Kilka pomysłów jak wykorzystać proszek do pieczenia

Jak dobrze wyczyścić deskę do krojenia? Domowy sposób

Do wykonania naszej sztuczki potrzebujecie tylko dwóch składników - soli i cytryny, które zresztą być może nawet macie w domu - są dość powszechne, w sezonie grypowym szczególnie.

Rozsyp sól na deskę do krojenia. Przekrój cytrynę na pół i każdą połówką, od strony miąższu, pocieraj deskę, okrężnymi ruchami, wcierając dodatkowo wysypaną wcześniej sól. Po dokładnym przecieraniu deski, możesz spłukać ją pod bieżącą wodą. 

Połącznie soli i cytryny powinno sprawić, że deska do krojenia po takim czyszczeniu odzyska dawny blask. Pozbędziecie się brzydkich zapachów, a dodatkowo rozjaśnicie plamy, które być może powstały na desce, wskutek wcześniejszych kulinarnych eksperymentów. 

Zobacz także: 5 ciekawych zastosowań skórki pomarańczy, które warto zapamiętać

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 04.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×