
Pyszne i proste w przygotowaniu zupy krem
Zupa krem to bardzo dobra propozycja na obiad. Oprócz tego, że są proste w przygotowaniu, to można się nimi najeść nie wprowadzając do organizmu ogromu kalorii. Poznajcie przepisy, które na pewno wam zasmakują.
Udostępnij
Wróć do artykułu
Krem z marchewki z pomarańczą (Foto: Shutterstock) (zdjęcie 3 z 12)
SKŁADNIKI:
500 g marchewki
2 pomarańcze
50 g ryżu
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
szalotka
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Jedną pomarańczę należy umyć, sparzyć, otrzeć z niej łyżeczkę skórki i wycisnąć sok.
2. W garnku rozgrzać masło i zeszklić posiekaną wcześniej szalotkę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i podlać sokiem z pomarańczy, dodać otartą skórkę i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
3. Do marchewki należy dodać opłukany ryż, wlać bulion i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
4. Całą zupę należy zmiksować, dodać mleko, wymieszać i ponownie zagotować. Następnie doprawić do smaku.
5. Zupę podawać z łyżką śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki i ozdobioną cząstkami pomarańczy.
Reklamy